🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

САЩ няма да налагат мита върху френски стоки заради таксите за дигитални услуги

Американските мита от 25% трябваше да влязат в сила от 6 януари

Търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър иска глобално споразумение за облагането на тех гигантите.
Търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър иска глобално споразумение за облагането на тех гигантите.
Търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър иска глобално споразумение за облагането на тех гигантите.    ©  Reuters
Търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър иска глобално споразумение за облагането на тех гигантите.    ©  Reuters

САЩ са решили да не налагат митата върху френски стоки, планирани в отговор на новите такси върху американски технологични фирми. Решението идва около две седмици преди Доналд Тръмп да освободи президентския пост.

Вашингтон замразява за неопределено време намеренията си за мита от 25%, които трябваше да влязат в сила от 6 януари, върху френски стоки като чанти и козметика на стойност 1.3 млрд. долара под формата на годишна търговия. Решението е на базата на разследването на т.нар. такси за дигитални услуги, които някои страни налагат върху технологичните компании, пише ВВС. "Предвид това че тези разследвания все още протичат и още не са стигнали до заключение какви мерки да се вземат, търговският представител на САЩ смята, че трябва да се прекратят действията спрямо Франция за неопределено време", посочват от министерството на търговията.

Отлагане за втори път

Това е вторият път, в който САЩ отлагат плановете си за френски мита. Вашингтон се съгласи да забави налагането на таксите и през 2020 г., след като Париж заяви, че ще отложи събирането на новите данъци върху тех гигантите. Тогава двете страни заявиха, че ще работят заедно с други държави за сключването на международно споразумение, определящо как ще се третират печалбите на тех компаниите.

Преговорите, водени от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, бяха забавени, но неин говорител наскоро коментира, че очакванията са за "международен консенсус по-късно тази година".

Очаквания за глобално споразумение

В интервю за ВВС миналия месец търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър заяви, че е съгласен по принцип, че технологичните фирми трябва да плащат данъци в пазарите, където оперират. И допълни, че се надява преговорите да доведат до постигането на договорка.

"Трябва да сключим някакъв вид глобално споразумение по темата как да се облагат тези огромни корпорации", коментира Лайтхайзър.