🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ОПЕК+ предвижда по-слабо търсене на петрол през 2021 г.

Това може да отложи планираното вдигане на производството през януари

Организацията на производителите на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници са преразгледали сценариите за търсене на петрол догодина и предвиждат то да бъде по-слабо от очакваното досега. Това показва поверителен документ, видян от Reuters, в който се подкрепя провеждането на по-строга политика на предлагане през 2021 г.

"През 2021 г. търсенето на петрол се очаква да нарасне с 6.2 млн. барела на ден в сравнение с предходната, което е ревизия надолу 0.3 млн. барела в сравнение с оценката от миналия месец", се казва в доклада на Съвместният технически комитет (JTC). JTC се събра в понеделник преди заседанието на Съвместния комитет за мониторинг на министрите, което се провежда във вторник и може да препоръча политически стъпки на организацията.

ОПЕК+ трябва да повиши производството с 2 млн. барела на ден през януари - около 2% от световното потребление, като част от споразумението в резултат на рекордното намаляване на доставките заради пандемията от коронавирус през годината. Но тъй като търсенето на гориво отслабва, картелът обмисля да отложи увеличението. Опция за спечелване на подкрепа сред страните от ОПЕК+ е да се запазят съществуващите ограничения от 7.7 млн. барела на ден за още три до шест месеца, казват източници от организацията, вместо намалението на добива да бъде ограничено до 5.7 млн. барела на ден през януари.

Според доклада JTC е разгледал два сценария. Търговските запаси от петрол на страните от ОИСР ще намалеят през 2021 г. до 73 млн. барела над средното ниво за пет години, ако свиването на производството продължи до края на март 2021 г. Другият сценарий ще доведе до спад в запасите на ОИСР до 21 млн. барела над средното за пет години през следващата година, ако споразумението за ограничаване на добивите бъде продължено до юни, се казва в доклада.

OPEC+ ще има заседание на 30 ноември и 1 декември, за да вземе решение за производствената си политика през 2021 г.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар