Разнопосочни сигнали от Полша за блокирания бюджет на ЕС

Унгария твърдо държи на ветото си

С последните си действия Моравецки и Орбан намекват, че развръзка няма да има скоро
С последните си действия Моравецки и Орбан намекват, че развръзка няма да има скоро
С последните си действия Моравецки и Орбан намекват, че развръзка няма да има скоро    ©  Reuters
С последните си действия Моравецки и Орбан намекват, че развръзка няма да има скоро    ©  Reuters

Диспутът на Полша и Унгария с ЕС заради механизма, обвързващ отпускането на евросредствата със спазването на върховенството на закона, се заплита. Двете страни, разследвани, че подкопават съдебната и медийната независимост, от седмици блокират седемгодишния бюджет на съюза и фонда за възстановяване от пандемията и с последните си действия намекват, че развръзка няма да има скоро, пише Reuters.

В четвъртък полският вицепремиер Ярослав Говин заяви, че приемлив компромис би могъл да бъде декларация от страна на европейските лидери, която да увери Варшава и Будапеща, че механизмът ще бъде използван единствено като гаранция за еврофондовете, а не за да се упражнява натиск върху други политически сфери. В петък обаче и двете страни отхвърлиха идеята.

Какво казват Орбан и Моравецки

Унгарският премиер Виктор Орбан посочи: "За нас това решение - прикрепянето на някакво изявление като лепящо листче върху лист хартия, няма да проработи. Унгария настоява тези две неща да бъдат отделно." И допълни, че ако законовото статукво остане непроменено, "всичко ще стане гладко и бързо".

Полският му колега Матеуш Моравецки го подкрепи: "Казваме ясно, че не можем да приемем бюджета за следващите седем години, ако в същото време регулацията е одобрена. Нашите партньори виждат, че позицията ни не е променена."

Необходимост от извънредно финансиране?

Ако няма споразумение относно бюджетната рамка за 2021 - 2027 г., ЕС ще премине към извънредно финансиране - всеки месец съюзът няма да може да харчи повече от една дванадесета от похарченото през предишната година.

Това означава радикални съкращавания на количеството пари за страни, които обикновено са облагодетелствани от еврофондовете, като Полша и Унгария. За да избегнат този вариант и за да се подготвят за евентуално вдигане на ветото от двете държави, европейските правителства и Европейският парламент се договориха в петък за бюджет за следващата година, базиран на все още блокираната рамка за 2021 - 2027 г.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар