🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Западна Европа посреща Коледа с карантинни рестрикции

Германия влиза в твърд локдаун за празничния период, след като пробва с меко затваряне на страната

Страните в Западна Европа ще посрещнат Коледа със сериозни ограничителни мерки заради втората вълна на коронавируса, която засега не може да бъде овладяна. Германия влиза в твърд локдаун през коледния период на фона на покачване на инфекциите и на смъртните случаи от заразата. От сряда магазините, които не продават стоки от първа необходимост, ще затворят, пише ВВС. Същото се отнася и за училищата, като децата ще си останат вкъщи, където е възможно.

Британските власти поискаха гражданите да помислят внимателно за рисковете от повечето социални контакти по време на Коледа. Рестрикциите там ще бъдат облекчени от 23 до 27 декември и до три домакинства ще могат да се съберат да празнуват в затворено пространство.

Франция обяви, че някои карантинни мерки ще бъдат вдигнати, но други ще останат, включително въвеждането на вечерен час в 20:00 ч. Баровете, ресторантите и фитнес салоните ще останат затворени поне до 20 януари. Правителството призова французите да продължават да работят от дома си, ако е възможно, и да ограничават социалните събирания.

Ограничени събирания за празниците

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че локдаунът в страната ще бъде от 16 декември до 10 януари. Тя обвини купуването на подаръци за Коледа за същественото покачване на социалните контакти. Вече максимално петима души от не повече от две домакинства ще могат да се събират у дома. Но това ще бъде облекчено от 24 до 26 декември, когато едно домакинство ще може да покани максимум четирима близки семейни членове от други домакинства.

Ресторантите и баровете са затворени от ноември. Сега според новите правила магазините, продаващи храна, и банките ще останат отворени, но фризьорските салони са сред бизнесите, които ще трябва да затворят. Новогодишните мероприятия и продажбата на фойерверки са забранени. Пиенето на алкохол на обществени места като популярните лавки за греяно вино също не е позволено.

Внимателно пазаруване на коледни подаръци

В Нидерландия властите призовават гражданите, които купуват коледни подаръци, да избягват централните части на градовете през уикендите. "Елате сами, не се застоявайте прекалено, спазвайте дистанция и пазарувайте през ненатоварените часове", посочват здравните експерти. Страната е в частичен локдаун от 13 октомври, като правителството обсъжда въвеждането на допълнителни рестрикции.

Същевременно шведите са съветвани през коледния период да се срещат максимум до осем души, да се събират навън, ако е възможно, и да избягват пътуването с градския транспорт. От понеделник училищата в Стокхоум преминават да дистанционно обучение за учениците от 13- до 15-годишна възраст. Учениците над 16-годишна възраст вече го правят от 7 декември.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар