🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

САЩ и Великобритания преговарят за ограничена търговска сделка

Договарянето на по-пълно споразумение остава за новата администрация на Джо Байдън

Лайтхайзър посочва, че е имало големи надежди за пълно търговско споразумение между САЩ и Обединеното кралство през тази година
Лайтхайзър посочва, че е имало големи надежди за пълно търговско споразумение между САЩ и Обединеното кралство през тази година
Лайтхайзър посочва, че е имало големи надежди за пълно търговско споразумение между САЩ и Обединеното кралство през тази година    ©  Reuters
Лайтхайзър посочва, че е имало големи надежди за пълно търговско споразумение между САЩ и Обединеното кралство през тази година    ©  Reuters

Отиващата си администрация на американския президент Доналд Тръмп води преговори с Великобритания за ограничена по обхват търговска сделка, заявява в интервю за британската ВВС постоянният търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър. По думите му споразумението предвижда намаляване на наказателните мита за шотландското уиски.

Наскоро Обединеното кралство обяви, че премахва митата срещу САЩ по повод субсидиите за самолетните компании. Това бе във връзка с опитите да се сключи мащабна търговска сделка с Вашингтон след Brexit.

Отстъпки от Лондон

Лайтхайзър коментира, че Великобритания трябва да направи повече от обявлението си миналата седмица, че се дистанцира от подкрепата на ЕС за Airbus. Преди дни Лондон едностранно "скъса" с европейската подкрепа за самолетната компания, довела до дългогодишния трансатлантически търговски спор, като се отметна от обещанието си от януари за продължаваща поддръжка дори след Brexit. В резултат британското правителство вече не възнамерява да налага мита върху вноса на самолети Boeing. САЩ обаче заявиха, че искат Великобритания да направи отстъпки и спрямо друг спор с ЕС относно стоманата и алуминия, при който американският бърбън е сред стоките, обложени от европейска страна.

Лайтхайзър посочва, че е имало големи надежди за пълно търговско споразумение между САЩ и Обединеното кралство през тази година и че сега новата администрация на Джо Байдън ще разполага с "кратък период" през първата половина на 2021 г. за сключването на сделката. Според американския постоянен търговски представител е "много вероятно" договорката в крайна сметка да бъде постигната, но ще са необходими "трудно компромиси" спрямо земеделските въпроси.

Скъсване с европейските правила?

В интервюто на ВВС Лайтхайзър казва, че американският преговорен екип не е бил убеден, че Великобритания наистина напълно ще излезе от европейските търговски правила заради големия търговски обмен между Обединеното кралство и ЕС, въпреки че британското правителство настоява за категорично скъсване.

"Същността на нашите отношения ще бъде повлияна от същността на отношенията между ЕС и Великобритания. Те са много по-големи търговски партньор от нас, така че това оказва влияние. Просто има ужасно много търговия между тях и ми е трудно да си представя, че няма да има прикачени някакви правила", коментира Лайтхайзър.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар