🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Крайният срок на Борис Джонсън за търговска сделка с ЕС изтече. Какво следва?

Британският премиер заяви, че ще изчака резултата от срещата на европейските лидери в четвъртък и петък

Неотдавна британският премиер Борис Джонсън заяви, че ако до 15 октомври не бъде договорена търговска сделка с ЕС, която да влезе в сила до края на годината, тогава "не виждам как между нас ще има споразумение за свободна търговия и двете страни трябва да приемат това и да продължат напред". Днес настъпи този краен срок, но Джонсън смекчи тона още в сряда вечер в разговор с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, след който заяви, че ще изчака провеждането на срещата на ЕС в четвъртък и петък, преди да реши какви да са следващите действия на Лондон.

Висш европейски представител коментира пред британската ВВС: "Той определя крайни срокове отново и отново и те идват и си отиват."

Кой ще направи компромис

Европейски лидери като нидерландския премиер Марк Рюте твърдят, че пандемията от коронавирус и последвалата икономическа криза правят постигането на сделка по-важно от всякога. Но неговите европейски колеги не са на едно мнение какви отстъпки трябва да се направят, за да се сключи споразумение. И призовават Лондон да направи компромис.

Въпросите са много и лидерите на ЕС трябва да решат помежду си. Дали германският канцлер Ангела Меркел ще смекчи някои от исканията си за регулациите относно конкуренцията? Ще отстъпи ли френският президент Еманюел Макрон от твърдата си позиция за запазване на сегашните квоти за риболов в британски води? Ще даде ли Брюксел на Великобритания достъп с нулеви мита и нулеви квоти до единния пазар?

Меркел мисли какво наследство ще остави, след като слезе от канцлерския пост следващата година. Тя не крие, че иска близките връзки с Обединеното кралство да се запазят по геополитически и икономически причини. Освен това се опитва да бъде избегнато остро вътрешно разделение сред страните членки по отношение на търговската сделка.

Макрон действа с мисъл за политическия си съперник у дома - евроскептичката Марин льо Пен. Той иска в преговорния процес с Лондон да бъде нагледно показано, че напускането на ЕС не е нито лесно, нито води до големи облаги. Също така защитава и френските интереси - затова е и твърдата му позиция относно риболова. Що се отнася до регулациите за конкуренцията, Макрон и други европейски лидери не искат да дадат достъп на Великобритания до единния пазар, ако страната ще може нечестно да конкурира европейския бизнес, като намали регулациите или подкрепи британските компании с държавни субсидии, които ЕС не позволява.

Ускоряване на преговорите

Какво можем да очакваме от срещата на ЕС? Анализатори смятат, че най-вероятно европейските лидери ще призоват за ускоряване на преговорите, както са правили неколкократно досега.

Показателно е, че преди дни Париж заяви, че преговорният процес в периода от сега до средата на ноември ще бъде решаващ. Така погледите ще се насочат към Борис Джонсън и неговия отговор.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 1

    Следва твърдо приземяване и цицина ...

    Нередност?
  • 2
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 1
    • + 2

    Защо, по дяволите, ЕС продължава да кляка отново и отново пред този клоун, който очевидно няма акъл, колкото едно пиле?! Оставя впечатлението, че едва ли не ЕС има повече нужда от малка Англия (както Tony Blair сам я нарече), отколото малка Англия от ЕС, което реално е абсолютно обратното. Англичаните гласуваха вече няколко пъти след референдума за консерваторите, което потвърди отново тяхната подкрепа за Brexit, и то не какъв и да е, а твърд. Оставяйте ги да излизат без сделка, щом толкова желаят това, пожелаваме им всичко най-добро, и да спрат да занимават ЕС и целия свят с техните капризи.

    Нередност?
Нов коментар