🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Авиоиндустрията иска още 80 млрд. долара, за да оцелее в пандемията

Тази сума е необходима за периода януари - юни в допълнение към вече осигурените 170 млрд. долара

Авиоиндустрията ще се нуждае от допълнителни 80 млрд. долара под формата на правителствена помощ, за да оцелее в условията на пандемия. Това казва в интервю за ВВС генералният директор на Международната авиотранспортна асоциация (IATA) Александър дьо Жуниак.

Тази сума е необходима в допълнение към вече осигурените 170 млрд. долара и ще покрие периода януари - юни. По думите на Дьо Жуниак именно през юни се очаква първото съществено облекчаване на карантинните ограничения за пътуванията, тъй като дотогава ще се почувства положителният ефект от ваксинациите срещу коронавируса.

Загуби и фалити

В момента секторът е в криза. Рестрикциите за пътуванията и огромният спад в доверието на пътниците доведе до глобално намаляване на търсенето на полети от 60% за 2020 г., тоест през миналата година са летели 1.8 млрд. души, в сравнение с 4.5 млрд. през 2019 г.

Дьо Жуниак казва, че авиокомпаниите вече са загубили 118 млрд. долара. До този момент са фалирали около 35 - 40 компании, като повечето са по-малки регионални превозвачи. Другите по-големи представители в бранша са оцелели благодарение на правителствената помощ и на спасителните програми.

Надежди за ваксината

Според генералния директор на IATA през тази година вероятно още авиокомпании ще престанат да съществуват заради корона кризата, затова е необходима допълнителната правителствена подкрепа. Секторът смята масовите ваксинации за жизненоважни за възстановяването на полетите.

IATA разработва ново приложение, което да улесни въздушните пътувания, като уеднакви различните за всяка страна изисквани доказателства за тестване и ваксинация срещу COVID-19. Дьо Жуниак казва, че най-рано в края на март се очаква пускането на приложението.