Wizz Air очаква загуба през тримесечието

Компанията очаква да извърши 40% повече полети това лято спрямо 2019 г.

Унгарската авиокомпания WizzAir очаква да извърши повече полети през тази година
Унгарската авиокомпания WizzAir очаква да извърши повече полети през тази година
Унгарската авиокомпания WizzAir очаква да извърши повече полети през тази година    ©  Reuters
Унгарската авиокомпания WizzAir очаква да извърши повече полети през тази година    ©  Reuters

Wizz Air обяви, че търпи значителни загуби от анулирания и "оперативни затруднения" на летищата, особено в Обединеното кралство. Причината е недостигът на авиодиспечери и персонал по сигурността на различни летища. Друг фактор, който допринася за проблемите на нискотарифната авиокомпания, е забавянето на икономическия растеж, което възпрепятства възстановяването на индустрията от пандемията.

Унгарската авиокомпания прогнозира оперативна загуба за първото фискално тримесечие, което продължава от април до юни, поради прекъсванията, след като годишната й загуба до края на март се увеличи поради растящите разходи за гориво. Базираната в Унгария авиокомпания отчете загуба 642.5 млн. евро за годината, приключила на 31 март, в сравнение със загуба 576 млн. евро година по-рано.

Летищата в цяла Европа през последната седмица имаха сериозни трудности с това да се справят с възстановяването на търсенето, като британските бяха засегнати най-силно. Причината е, че учебната ваканция на голям брой ученици съвпадна с празничния уикенд на платинения юбилей на английската кралица Елизабет Втора, което е чудесна възможност за пътуване. Wizz Air отмени някои полети в Обединеното кралство през последната седмица, но не беше толкова силно засегната от прекъсването, колкото конкуренти като easyJet, която трябваше да отменя десетки полети от хъба си в Гетуик. По-рано през годината и British Airways имаше подобни проблеми.

"Авиокомпанията остава изложена на външни фактори като прекъсване на контрола на въздушното движение и продължаващи оперативни проблеми в летищния сектор, което допринася за нестабилната макросреда", каза главният изпълнителен директор Йозеф Варади пред Financial Times. Пред Reuters той каза, че настоящата ситуация е "загуба-загуба" и "силно вредна" и че единственият начин да се поправи е контролът на въздушното движение да бъде незабавно попълнен с персонал.

Въпреки това според Wizz очакваното търсене на пътувания това лято ще бъде "отлично" и през пиковите месеци между юли и септември компанията ще лети с 40% повече, отколкото през 2019 г. Авиокомпанията е наела повече от 2200 души през последната година и очаква да има 6700 служители до края на лятото. Това е значително повече спрямо нивата преди пандемията, когато за нея работеха около 4000 души. "Ние разгръщаме допълнителни ресурси, за да сведем до минимум прекъсванията, и призоваваме всички други заинтересовани страни да направят същото", каза Варади.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    abdulhazred avatar :-|
    abdulhazred

    Стабилната компания се познава по стабилните загуби, които може да понася, в случая по 500-600 млн на година бълха ги ухапала

    Нередност?
Нов коментар