🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кои са непосредствените задачи за Джо Байдън

Пандемията, икономиката, съюзниците от НАТО, климатът, расовото неравенство и миграцията са сред приоритетите за американския президент

Джо Байдън ще положи клетва като 46-ия президент на САЩ около 19:00 ч. днес във Вашингтон. Близо 25 000 военни ще патрулират по време на церемонията след смъртоносния щурм на Капитолия по-рано този месец. Доналд Тръмп няма да присъства на встъпването в длъжност на своя приемник, като така ще бъде едва четвъртият държавен глава, който не го е правил.

Веднага след като Тръмп зае президентския пост преди четири години, анализаторите и останалите граждани станаха свидетели на поредица от "Извънредни новини" в медиите, отразяващи действията на новия държавен глава по отменянето на ключови политики на предшественика му Барак Обама. Сега очакванията са това да се повтори, но анулираните решения този път да бъдат тези на Тръмп от страна на Байдън. Новият държавен глава ще издаде 15 указа след полагането на клетвата, като незабавно ще отмени досегашните политики за стената, климата, здравеопазването, мюсюлманите и други.

Ето кои са непосредствените задачи на новия обитател на Белия дом:

Икономическо възстановяване

Овладяването на пандемията и на нейните негативни ефекти е сред приоритетите на новата администрация, като Байдън определи това като "една от най-важните битки, пред които ще се изправим". Очаква се президентът да издаде указ за носенето на маски на територията на федералните имоти и по време на междущатските пътувания, пише ВВС. Но той ще срещне опозиция от губернаторите, които до този момент са против задължителното покриване на носа и устата. Освен това Байдън иска да ускори ваксинационната кампания и обещава имунизирането на 100 млн. души с поне първата доза през първите си 100 дни на поста.

Миналата седмица той обяви стимули от 1.9 трлн. долара за пострадалата от коронавируса икономика. Ако планът мине през Конгреса, той ще осигури директни плащания от 1400 долара за всички американци. Това е допълнение към пакета от 900 млрд. долара, прокаран през Конгреса през декември. Вероятно републиканците ще са против някои части от законопроекта, а Байдън ще се нуждае от двупартийна подкрепа за него. Президентът заяви, че още тази седмица смята да нареди на държавните агенции да "предприемат незабавни действия за осигуряването на икономическо облекчение за работещите семейства", въпреки че не предостави повече подробности.

Икономическият му план включва и отменяне на данъчните облекчения на Тръмп, приети през 2017 г., тъй като според него те несправедливо облагодетелствали най-богатите американци и корпорациите. Освен това се предвижда удвояване на данъци, които американските фирми плащат върху чуждестранните си печалби, което е част от политиката "Произведено в Америка".

Протягане на ръка към партньорите

Що се отнася до поохладнелите отношения с американските съюзници, Байдън смята да ги убеди, че "САЩ ви пазят гърба" и че страната е готова да докаже на света, че е "готова отново да води". Още в първия си ден в Белия дом президентът възнамерява да отправи следното послание към партньорите в НАТО - "Ние се завърнахме и вие отново може да разчитате на нас". За разлика от Тръмп, който няколко пъти е заплашвал, че ще изтегли САЩ от алианса, Байдън го нарича "крепостта на либералния демократичен идеал".

Очаква се анулиране на решението на Тръмп за напускане на Световната здравна организация, което той обяви през пролетта заради обвинения, че институцията не е реагирала адекватно след появата на коронавируса в Китай. Прогнозите са, че САЩ бързо ще се завърнат и в Парижкото климатично споразумение, от което страната официално се оттегли на 4 ноември. Байдън планира да въведе мерки, които ще спомогнат Америка да постигне нулеви нетни емисии до 2050 г. Администрацията му също така смята да премахне повечето от климатичните и енергийните дерегулации на Тръмп, като например облекчаването на целите за емисиите на превозните средства. Предстои договарянето на нови стриктни лимити на емисиите за колите и тежкотоварните автомобили.

Лекуване на разделената Америка

"Расовите проблеми са една от четирите приоритетни кризи за потушаване в страната заедно с пандемията, икономиката и климата", пише ВВС. Байдън планира спешни мерки за справяне с расовото неравенство в жилищния сектор и здравеопазването. В първите му 100 дни на поста ще бъде сформирано национално звено за мониторинг на полицията, което ще спомогне за реформирането на органите на реда.

Миграцията е друга неотложна задача. Една от първите политики, които ще бъдат отменени, е забраната за пътувания, въведена от Тръмп още през януари 2017 г. В момента списъкът включва Иран, Либия, Сомалия, Сирия, Йемен, Венецуела и Северна Корея. Освен това Байдън обещава да спре изграждането на спорната гранична стена между САЩ и Мексико и да изпрати в Конгреса законопроект, полагащ основите за гражданство за над 11 млн. имигранти.