🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Байдън обяви ярко скъсване с външната политика на Тръмп

Американският президент обеща възстановяване на традиционните съюзи и връщане към демократичните ценности

"Америка се завърна, дипломацията се завърна!" Това обяви новият президент на САЩ Джо Байдън в първата си голяма реч относно външната политика след встъпването в длъжност.

Той обеща "рестарт" след четиригодишното управление на Доналд Тръмп, заяви, че ще работи за възстановяване на съюзите, и подчерта важността на демократичните ценности. New York Times нарече речта "скъсване с ерата на Тръмп", а USA Today я определи като "драматичен обрат". Според CNN Байдън я е използвал не само за да представи политически промени и да изпълни кандидатпрезидентски обещания, а и за да препотвърди "американското глобално лидерство".

Държавният глава посочи, че защитаването на свободата, подкрепянето на универсалните права и спазването на върховенството на закона са в основата на "нашата глобална сила" и дават на САЩ "предимство на световната сцена". Сред заявените промени във външната политика на страната са замразяване на изтеглянето на войски от Германия, вдигане на тавана за броя бежанци, допускани в Америка, и спиране на подкрепата за офанзивата на Саудитска Арабия в Йемен.

Байдън призова за водено от ценностите обвързване със света, който е изправен пред глобални предизвикателства, включително необходимостта от противопоставяне на "разрастващия се авторитаризъм". Според него този проблем може да бъде решен само от "работещите заедно нации". "Не можем да го направим сами. Трябва да започнем с дипломацията, вкоренена в американските демократични ценности. Ние ще възстановим нашите съюзи. Ще се свържем отново със света и ще се изправим пред огромните предизвикателства като справянето с пандемията, справянето с глобалното затопляне и защитата на човешките права по света", коментира Байдън в завой от доктрината "Америка на първо място" на своя предшественик, създала сериозни пукнатини в отношенията на САЩ с дългогодишни съюзници.

Какво предвижда Байдън

Американският президент обяви, че министерството на отбраната ще проведе "преразглеждане на глобалното състояние на силите" и докато то протича, "ние ще замразим преместването на войски от Германия, така че нашето военна присъствие да бъде свързано с външната ни политика и националните приоритети за сигурност".

Освен това Байдън заяви, че "ние прекратяваме всяка американска подкрепа за офанзивните операции във войната в Йемен, включително продажбите на оръжие". Държавният глава подчерта, че това е конфликт, "довел до хуманитарна катастрофа", но също така даде да се разбере, че САЩ ще "продължат да помагат и да поддържат Саудитска Арабия".

В речта Байдън обяви намерението си да увеличи броя на бежанците, допускани в САЩ, след години на рекордни ограничения при администрацията на Тръмп. При предишното управление лимитът за тази фискална година бе 15 000 души, което е най-ниското ниво от 1980 г. насам. Сега Байдън казва, че числото ще се вдигне до 125 000 за първата пълна фискална година на неговата администрация.

По отношение на Русия американският президент обеща, че ще предприеме дипломатически подход, но ще бъде по-твърд към властите в Москва в сравнение с Тръмп. Той приветства постигнатото в сряда споразумение за удължаване на руско-американския договор Нов СТАРТ за ограничаване на стратегическите ядрени оръжия, но критикува арестуването на опозиционния лидер Алексей Навални, заявявайки: "Той трябва да бъде освободен незабавно и без условия". Освен това обяви: "Дадох на президента Путин ясно да разбере, по много различен начин от моя предшественик, че дните, в които САЩ отстъпваха пред руските агресивни действия, са приключили". В ярък контраст с политиката на Тръмп новият обитател на Белия дом обеща, че ще търси отговорност от Путин по теми като кибератаките и вмешателството в американските избори.

Кои противници остават и кои - не толкова

Президентът не подмина и Китай, посочвайки, че САЩ ще се противопоставят на "икономическите злоупотреби" и на "агресивните действия" на Пекин. "Ние ще отблъснем китайските атаки спрямо човешките права, интелектуалната собственост и глобалното управление", каза Байдън.

В речта му обаче анализатори забелязаха отсъствието на една тема - Иран. "Мълчанието бе почти шокиращо, предвид това колко непреклонно държавният секретар на Тръмп - Майк Помпео, се отнасяше към Техеран като към източника на всички злини в Близкия изток", пише британската ВВС. И допълва, че това не означава, че Байдън не разглежда Иран като "много спешен въпрос". Но той дава заявка, че няма да гледа на региона през призмата на Техеран, като същевременно обещава да работи по подновяването на ядрената сделка с ислямската република.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    borodino avatar :-|
    borodino
    • + 3

    Тъпото е, че т.н. скъсване с външната политика на Тръмп всъщност представлява връщане към подходите от времето на Обама. Което едва ли е постижимо, защото машина на времето не е открита. Поне не официално.
    Всъщност Бидън няма никакви решения: продължава да засипва Русия със санкции, но не смее да я обяви за топ враг на САЩ, а от друга страна не спира да цитира Тръмп по отношение китайската заплаха за американското лидерство, но пък не смее да я санкционира.
    Нищо няма да направи дедото...

    Нередност?
  • 2
    nicknamebe avatar :-?
    Marga Sol
    • + 2

    1:36 направо
    https://rumble.com/vdlbl7-absolute-proof-mike-lindell-election-documentary-full.html
    Чудя се в трето действие Байдън дали ще го инфарктосат или Холидвуд е предвидил някъв по-екшън сценарии за неговия финал ?

    Нередност?
  • 3
    nicknamebe avatar :-|
    Marga Sol
    • - 2
    • + 4

    В ярък контраст с политиката на Тръмп новият обитател на Белия дом обеща, че ще търси отговорност от Путин по теми като кибератаките и вмешателството в американските избори. .... Крадеца вика, дръжте крадеца.

    Нередност?
Нов коментар