Великобритания отпуска 23 млн. паунда помощ за пострадалия от Brexit риболовен сектор

Предвиждат се максимум по 100 хил. паунда за малките и средните фирми

Британското правителство отпуска допълнителни 23 млн. паунда за компенсиране на риболовния сектор на фона на протести и предупреждения, че индустрията може да фалира.

Износът за останалата част от Европа пострада след въвеждането на гранични проверки заради Brexit, пише Reuters. Много рибари се оплакват, че не могат да експортират стоката си до ЕС заради различните сертификати за улова, здравни проверки и митнически декларации, необходими от началото на тази година, когато Обединеното кралство напълно напусна съюза.

Нагаждане към новите изисквания

В понеделник Шотландската асоциация за храните и напитките заяви, че са възможни загуби от над 1 млн. паунда под формата на продажби на ден. Най-голямото британско риболовно пристанище Питърхед, намиращо се в Шотландия, е като "призрачен град с вързани лодки, гниеща продукция по складовете и осакатен износ", коментират от асоциацията. Британската BBС съобщава за забавяния от 8 часа по границата при доставките за ЕС.

Правителството посочва, че новото финансиране ще помогне на сектора да се справи с "предизвикателствата по нагаждането към новите изисквания за експорт". Средствата са насочени към малките и средните фирми, които могат да докажат съществени загуби в износа за ЕС. Те ще покрият периода след 1 януари таза година и ще бъдат разпределени по максимум 100 хил. паунда на бизнес.

"Временни проблеми"

Британските власти признават, че има проблеми заради напускането на ЕС, които са допълнително усложнени от пандемията от коронавирус. От министерството по околната среда заявяват: "Продължаваме да работим съвместно с риболовния сектор, за да се уверим, че той е подкрепен и може да продължи да лови риба, като същевременно допринася за икономиките на нашите крайбрежни общности." Премиерът Борис Джонсън уверява, че забавянията по границата са временни. Същевременно правителството обещава, че ще инвестира 100 млн. паунда за модернизирането на индустрията, пише Еuractiv.

В края на миналата година ЕС и Великобритания постигнаха споразумение, според което британската търговия със съюза не подлежи на мита и квоти. Но въвеждането на гранични проверки доведе до увеличаване на бюрокрацията, което вреди на доставките на стоки с кратки срокове за употреба.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • + 5

    Светлото бъдеще, което главните brexiteers им обещаваха, се отлага за някой друг път.

    Нередност?
  • 2
    bat_plamen avatar :-?
    bat_plamen
    • + 2

    Опаааааа...............нали Борето твърдеше , че Брекзит е супер за британската икономика/ включително риболова/................?!

    Нередност?
  • 3
    bat_plamen avatar :-?
    bat_plamen
    • + 1

    До коментар [#1] от "Любопитната Съседка":

    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

    "Светлото бъдеще" го има само и единствено в главите на популистите!А реалността е съвсем различна!

    Нередност?
  • 4
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Из Питърхед се носи миризмата на Британската независимост.

    Нередност?
Нов коментар