🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Търговската сделка между ЕС и Великобритания: Сбогом и благодаря за рибата

Риболовът е сред спорните теми, по които няма компромис и които спъват търговските преговори след Brexit

Позицията на Лондон е, че споразумението трябва да се основава на принципа, че "британските води са на първо място за британските лодки"
Позицията на Лондон е, че споразумението трябва да се основава на принципа, че "британските води са на първо място за британските лодки"
Позицията на Лондон е, че споразумението трябва да се основава на принципа, че "британските води са на първо място за британските лодки"    ©  Reuters
Позицията на Лондон е, че споразумението трябва да се основава на принципа, че "британските води са на първо място за британските лодки"    ©  Reuters
Секторът съставлява малка част от британския БВП, но е символ за исканото възвръщане на суверенитета.
Меркел се надява, че все още е възможно да бъде договорена сделка до края на седмицата.

Рибата може да потопи търговската сделка между ЕС и Великобритания след Brexit. За това предупреди през седмицата председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен, като обобщи, че споразумението е "толкова близо, но все пак толкова далече".

Риболовът е допринесъл със 784 млн. паунда за икономиката на Обединеното кралство през 2018 г., докато финансовите услуги - със 132 млрд. паунда. Но именно този сектор е една от най-спорните теми в търговските преговори. И макар да съставлява малка част от БВП, има голямо политическо значение. Британските поддръжници на напускането на ЕС го възприемат като символ за исканото възвръщане на суверенитета и отказват да отстъпят. Което увеличава с още един въпросите, по които Брюксел и Лондон не успяват да постигнат компромис.

Подводният камък на риболова

Фон дер Лайен заяви, че спорът за държавните субсидии, който досега бе сред пречките за сключването на споразумение, вече е разрешен. Освен това са били постигнати законови гаранции, че социалните, трудовите и екологичните стандарти няма да бъдат пренебрегнати. Също така продължават "плодотворните" дискусии за избягването на нечестната конкуренция. Но председателят на ЕК посочи, че разногласията относно бъдещите договорки за европейските риболовни кораби в британски води могат да саботират търговските преговори в последния момент. "Обсъждането все още е много трудно. Ние не поставяме под въпрос суверенитета на Великобритания над нейните води, но искаме предсказуемост и стабилност за нашите рибари. И понякога имам чувството, че няма да успеем да разрешим този проблем", коментира фон Дер Лайен.

Обединеното кралство официално напусна ЕС на 31 януари, но оттогава е в преходен период, приключващ на 31 декември, през който следва европейските правила и все още е член на единния пазар и на митническия съюз. Извън ЕС страната ще контролира т.нар изключителна икономическа зона (ИИЗ), достигаща до 200 морски мили (или 370 километра). В ЕС ИИЗ на страните членки се управляват съвместно като общ ресурс. "В много крайбрежни общности риболовът е основен източник на заетост и осигурява хиляди работни места. Секторът упражнява известно политическо влияние и Великобритания и ЕС са под натиск да не отстъпват", обобщава британската ВВС. Изходните точки в преговорите са две - според Лондон новото споразумение трябва да се основава на принципа, че "британските води са на първо място за британските лодки"; докато Брюксел иска достъп и настоява, че сключването на "справедлива сделка" за риболова е условие за постигането на търговска договорка.

Кой какво иска

Обединеното кралство настоява да се провеждат годишни разговори за достъпа до британските и европейските води и за квотите. Но ЕС държи да запази във възможно най-голяма степен статуквото. Това означава съществен достъп с най-малко промени, за да се избегне "икономическо объркване на европейските рибари, които традиционно ловят риба в британски води". Освен това Брюксел иска разпределение на количеството улов за лодките на всяка страна, което да не бъде предоговаряно всяка година и което да не може да бъде променяно, освен ако и двете страни в споразумението не се съгласят.

Великобритания желае да разполага с правомощията да спира достъпа на европейските лодки до своите води, но ЕС смята, че трябва да има тримесечно предизвестие с възможност за компенсации или за предприемане на ответни мерки. Двете страни не са постигнали компромис относно европейското предложение да се възвръща от 15 до 18% от стойността на улова на ЕС в британски води на плавателни съдове под британски флаг и искането на Лондон за около 60%. Същевременно Обединеното кралство отказва достъп до зоната от 6 до 12 морски мили (или 11 - 22 километра) от британската брегова линия, където френски и белгийски лодки ловят риба от столетия.

Но освен всичко друго тук става въпрос и къде ще се продава рибата, тъй като по-голямата част от улова на британските рибари се изнася, като близо три четвърти от количеството отива за ЕС. Което значи, че сектори от индустрията биха фалирали, ако им бъдат наложени мита при липсата на търговска сделка. Поради тази причина британското правителство настоява достъпът до пазара да не бъде обвързван с достъпа до водите на Обединеното кралство. Докато ЕС твърди, че без договорка за риболова страната няма да може да се възползва от преимуществата на единния пазар.

Според анализ на ВВС финалният компромис вероятно ще включва предоставянето на определен достъп на европейските плавателни съдове до британски води, който е по-малък, но не много по-малък от сегашния. От своя страна ЕС ще трябва да приеме по-големи квоти за Великобритания - в момента европейските лодки хващат улов за около 600 млн. паунда в британски води всяка година, а Обединеното кралство иска да си възвръща над половината от това.

В сряда германският канцлер Ангела Меркел коментира, че е възможно да бъде договорена сделка до края на седмицата, за да може Европейският парламент да даде съгласието си на 28 декември. "ЕК продължава да преговаря в тези часове и дни, за да видим до уикенда дали може да бъде постигнато споразумение. Има напредък, но не и пробив. Но ние продължаваме да твърдим, че сделка е по-добре от липсата на сделка", казва Меркел. Междувременно и двете страни се подготвят и за втория вариант.

Какво става, ако няма търговска сделка

При варианта с липсата на сделка достъпът на ЕС до британски води ще бъде рязко прекратен, както и обратното. Обединеното кралство вече заплаши, че в такъв случай може да изпрати патрулиращи кораби. Има опасения, че някои рибарски плавателни съдове може да нарушат ограниченията, което да доведе до сблъсъци. Това няма да е за първи път - през последните години има физически съприкосновения между британски и френски риболовни лодки заради спорове за риболова.

Условията на Норвегия

Норвегия може да прекрати достъпа до водите си за британски и европейски лодки от 1 януари 2021 г. заради блокажа в Brexit преговорите. Държавата иска тристранно споразумение, преди да допусне чуждите плавателни съдове. Преговорите за него бяха забавени, тъй като Лондон и Брюксел все още не са постигнали сделка относно отношенията си след британското напускане на ЕС, включително за риболова. "Ако не получим сделка до 1 януари, няма да отворим норвежката икономическа риболовна зона за кораби от ЕС и Обединеното кралство. Няма и да очакваме норвежки плавателни съдове да получат достъп до техните зони преди наличието на договорка", заявява норвежкият министър по рибарството Од Емил Ингебригстен.