🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво да очаква ЕС от Байдън на конференцията по сигурността в Мюнхен

Американският президент ще опита да спечели обратно европейците на фона на офанзивата от Китай

Джо Байдън е президент на САЩ от няма и месец, но още от първия ден е под натиск да възстанови пострадалите при предишната администрация на Тръмп отношения с ЕС. На виртуалното издание на годишната конференция по сигурността в Мюнхен на 19 февруари той ще се обърне към европейците директно за пръв път, откакто встъпи в длъжност. Целта му е да спечели обратно една трудна, но важна за всеки американски държавен глава публика, а именно Европа, пише Politico.

Байдън ще трябва да обори съмненията след четири години на охладнели отношения при управлението на Тръмп. "Съюзите на САЩ са нашето най-голямо предимство. И да водим в дипломацията означава отново да застанем рамо до рамо с партньорите си", заяви наскоро американският президент.

Връщане на трансатлантическото сътрудничество

Задачата обаче няма да бъде лесна. Под натиска на Германия ЕС договори инвестиционно споразумение с Китай през декември, пренебрегвайки исканията на току-що спечелилия президентските избори Байдън поне да изчака няколко седмици, докато поеме поста в САЩ. Задълбочаващият се спор между Вашингтон и Берлин заради германската подкрепа за тръбопровода "Северен поток 2", както и инициативата на Байдън за защита на индустрията в САЩ "Произведено в Америка" също вбиха клин във връзките между новата администрация и ЕС.

В речта си на конференцията по сигурността в Мюнхен Байдън ще опита да рестартира трансатлантическите отношения. Но светът се е променил, откакто той за последно беше на власт като вицепрезидент на Барак Обама. Оттогава Европа задълбочи зависимостта си от Пекин до степен, която преди беше немислима. Тази седмица стана ясно, че Китай е бил основният търговски партньор на ЕС през 2020 г., измествайки САЩ. Износът на ЕС за Китай за миналата година е в размер на 202.5 млрд. евро, а вносът - 383.5 млрд. евро. И докато в САЩ съществува надпартиен консенсус, че властите в Пекин представляват основна заплаха за западните демокрации, европейците са много по-нюансирани. Това в голяма част се дължи на желанието на ЕС да поддържа търговски връзки с Китай. Германия често е двигател зад този процес, но някои по-малки страни, особено в Централна и Източна Европа, също са изкушавани от китайските обещания за инвестиции, а отскоро и от т.нар. ваксинна дипломация на Пекин.

Стратегически, икономически и идеологически риск

Байдън вероятно ще прояви разбиране към тези настроения по простата причина, че те съществуват и в САЩ - въпреки че е подозрителен към Китай, икономическите заигравки на Вашингтон с азиатската държава също не са за пренебрегване.

Американският президент обаче изглежда твърдо решен да загърби ерата на Тръмп, връщайки трансатлантическото сътрудничество. Главната му цел ще бъде да убеди ЕС, че въпреки икономическите възможности, които предоставя Пекин, отварянето на европейската врата за него е риск за самия съюз, тъй като китайските власти използват икономическите си предимства, за да разцепят блока, докато преследват собствените си интереси. Както твърди в материал за Politico известният автор Майкъл Шуман, който пише книги за Китай: "Действителността е такава, че Пекин иска да създаде свят, който не е безопасен за Европа - стратегически, икономически и идеологически."

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 2

    Властващата неолиберална прослойка в ЕС вероятно мисли, че може да си поеме въздух след слона в стъкларския магазин Тръмп и да посрещне стария нов месия Байдън. Тцъ.
    Защото нито САЩ са тия от времето, когато дедо Джо беше вице на Обама, нито светът е същия.

    Нито Европа, нито Русия са американски приоритети. Те нямат застрашаващ Америка потенциал за растеж и не са заплахата за статуса й. Единствената възходящата сила е Китай, който има потенциал да разруши моментното геополитическо статукво.
    В това основно противопоставяне, което ще погълне цялата енергия та Вашингтон в близките години, неминуемо САЩ ще поискат подкрепата на ЕС. И ЕС трябва да реши докъде може да стигне по американската пътека, защото интересите на Брюксел и на Вашингтон само във вестниците съвпадат напълно.

    Пък и едно от нещата, които Байдън изобщо няма да демонтира от наследството на Тръмп е протекционизма.
    Неслучайно едно от първите му действия беше да засили Buy American Act, протекционисткото законодателство, което почти затваря американските пазари за чужди компании. В този контекст е изключено Брюксел да очаква изтупване от праха на трансатлантическото споразумение за свободна търговия TTIP от времето на Обама.

    И друго от Тръмп, което Байдън ще продължи неотклонно: натиска върху евросъююзниците да харчат 2% от БВП за отбрана, като очаквано милиардите ще трябва да отидат за закупуване на американско въоръжение...

    Милата стара мома Европа! Какво разочарование и стъпкани момински мечти ...

    Нередност?
Нов коментар