ЕС се надява на прекратяване на митата върху метала и самолетите при Байдън

Според Брюксел споразумение относно самолетните субсидии е възможно в рамките на шест месеца

Очаква се, че председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен ще поиска от Байдън временно замразяване на митата.
Очаква се, че председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен ще поиска от Байдън временно замразяване на митата.
Очаква се, че председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен ще поиска от Байдън временно замразяване на митата.    ©  Reuters
Очаква се, че председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен ще поиска от Байдън временно замразяване на митата.    ©  Reuters

ЕС призовава САЩ за прекратяване на взаимните мита, усложняващи трансатлантическата търговия с метали и самолети. Еврокомисарят по търговията Валдис Домбровскис е поискал от новия американски президент Джо Байдън да премахне митата върху европейската стомана и алуминий, наложени въз основа на твърдения за застрашаване на националната сигурност, пише Bloomberg. Той е посочил, че в замяна Брюксел ще прекрати своите ответни тарифи.

Също така Домбровскис е предложил премахване на европейските мита върху редица американски стоки, включително самолети на Boeing, ако Байдън се откаже от тарифите на САЩ върху европейски стоки, включително самолети на Airbus. "Много е важно да загърбим тези пречки в двустранната търговия и наистина да се съсредоточим върху международните търговски отношения", коментира еврокомисарят по търговията.

Засегната търговия за 11.5 млрд. долара

Тези взаимни мита бяха оторизирани от Световната търговска организация в резултат на незаконните субсидии и за двата самолетни производителя. Те обхващат общо 11.5 млрд. долара под формата на трансатлантическа търговия и засягат редица стоки от индустриалния, земеделския и потребителския сектор. ЕС наложи мита на американски стоки за 4 млрд. долара през ноември, което беше почти година след като тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп пренебрегна европейските искания да не въвежда тарифи върху внос от съюза за 7.5 млрд. долара.

Анализатори твърдят, че председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен вероятно ще поиска от Байдън временно замразяване на митата, когато двамата лидери говорят по телефона. Сабине Уейанд, най-висшият търговски бюрократ на блока, коментира миналия месец, че има шанс двете страни да постигнат споразумение относно самолетните субсидии в рамките на шест месеца. По думите й прекратяването на дългогодишния спор би било по-лесно, ако ЕС и САЩ се откажат от взаимните си мита.

Условия за преговори

Брюксел се надява, че с новата администрация на Байдън ще може бързо да се премине към подобряване на трансатлантическите търговски отношения, които се обтегнаха заради политиките на Тръмп.

"Надявам се, че и двете страни ще се съгласят на прекратяване на митата, които засягат много хора в ЕС и САЩ, които по никакъв начин не са свързани с този спор, и така ще се създадат условия за преговори", посочва Уейанд.