🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

От кого се страхува Виктор Орбан

През 2022 г. има реален шанс унгарският премиер да бъде свален с избори

Петер Марки-Зай е възможно най-неудобният противник за Орбан
Петер Марки-Зай е възможно най-неудобният противник за Орбан
Петер Марки-Зай е възможно най-неудобният противник за Орбан    ©  Reuters
Петер Марки-Зай е възможно най-неудобният противник за Орбан    ©  Reuters

Вълнуващи избори с истински залог са нещо, което Унгария отдавна не е имала. Но вотът през април 2022 г. се очертава точно такъв. Непоклатимостта на унгарския премиер Виктор Орбан и неговото супер-мнозинство от две трети в парламента изглеждаше сигурно само допреди месеци. Сега обаче на хоризонта има реална заплаха за режима на Орбан и тя се казва Петер Марки-Зай.

За първи път, след като се завърна на власт през 2010 г., унгарският премиер ще се изправи пред общ фронт на опозицията със силен кандидат начело. И то такъв, който същевременно много прилича на Орбан и има шанс да го победи.

С всички уговорки, че до април има много време евентуално поражение на Орбан би било удар и за управляващата в Полша "Право и справедливост" на Ярослав Качински, която гледа към унгарския лидер за вдъхновение и помощ в битките си с Брюксел, а също и за словенския премиер Янез Янша, който също е съюзник на Орбан. И така след като 2021 г. отслаби лагера на популистите в Централна и Източна Европа с изборните загуби на Андрей Бабиш в Чехия и Бойко Борисв в България, идващата година може да донесе ново оредяване на редиците им. "След Словакия (където популистът Фицо загуби властта през 2018 г. - бел. ред.), България и Чехия, сега е време и за Унгария," казва Марки-Зай в интервю за сп. Newsweek през ноември. И добавя, че се надява следващата да бъде Полша.

Един наистина опасен съперник

"Аз съм онзи, който Орбан се преструва, че е, но не е," казва Марки-Зай в същото интервю. Той е консерватор, някогашен поддръжник на премиерската партия "Фидес", но разочарован от нея. Подобно на Орбан той идва от малък град. Орбан има пет деца, 49-годишният Марки-Зай има седем. Също като Орбан е ревностен католик. И ако либералните опоненти на премиера го атакуват за смесването на религията с политиката, Марки-Зай го атакува от другата страна - че Орбан не е достатъчно добър християнин, защото християните не лъжат, не крадат и не са корумпирани. "Орбан не е десен политик. Той е авторитарен лидер, минал през множество метаморфози", твърди неговият съперник.

Преди три години Марки-Зай изненада всички като спечели кметския пост в Ходмезьовашархей, бастион на "Фидес". През октомври отново изненада всички - първо като се класира на балотажа на първичните избори на шест опозиционни партии за общ кандидат, който да се изправи срещу Орбан, а после и като победи смятаната за фаворит социалистка Клара Добрев, вицепрезидент на Европейския парламент.

За това допринесе и тактическото оттегляне от втория тур в полза на Марки-Зай на кмета на Букурещ Гергели Карачони. Мотивът на Карачони - споделян и от мнозина други - бе, че Добрев не може да победи Орбан, тъй като има ореола на политик от статуквото и е омъжена за Ференц Дюрчани, силно непопулярен бивш премиер, свален след протести през 2006 г. заради признанията му, че е лъгал "сутрин, обед и вечер" за състоянието на икономиката. Добрев би била удобна мишена за пропагандната машина на Орбан. "Докато аз изглеждам като идеалният кандидат на "Фидес". Орбан не може да ме атакува за ценностите, които изповядвам, защото той твърди, че защитава същите ценности. Това е изключително некомфортна ситуация за него", посочва Марки-Зай.

"С Марки-Зай обединената опозиция има повече шансове. Първо, от идеологическа гледна точка той е най-подходящият. Може да говори на онези избиратели, които не са се определили твърдо между политическите лагери. Той може също така да съблазни умерените консервативни избиратели, които не са от твърдото ядро поддръжници на "Фидес", но никога не биха гласували за много ляв кандидат", казва пред "Капитал" Ищван Хегедуш, председател на неправителствената организация Hungarian Europe Society. Втората му силна страна е, че е ново лице и може да бъде убедителен дори за хората, на които им е омръзнало не само от Орбан, но и от политиците като цяло. И трето, посочва Хегедуш, той е харизматичен, говори добре, способен е да води битки и има определена аура около себе си, която е привлекателна и за младите. Това се видя по време на балотажа на първичните избори, когато той мобилизира млади хора и гласоподаватели, които иначе не биха участвали в подобен вот.

"Бих описал Марки-Зай като консервативен либерал. Той е модерен, съвременен човек, който не би твърдял, че разводът е нещо лошо или абортите трябва да бъдат забранени. Това са неговите лични възгледи, но не и политическата му програма и това е много важна разлика. Той е по-консервативен от левия либерален елит на опозицията и може да разшири опозиционния вот, да достигне до нови избиратели. И може да се окаже, че е точно нещото, което е нужно опозицията, за да спечели с малко мнозинство срещу "Фидес". С Марки-Зай това не е безнадеждна мисия," обобщава Хегедуш.

"Смяна на режима"

Идеята за сваляне на Орбан се оказа достатъчно мощен стимул за обединяване на шест разнородни партии, вариращи в политическия спектър от леви и либерални формации като "Моментум" до "Йоббик" - някога крайнодясна, сега по-умерена. Освен номинацията на Марки-Зай те посочиха общи кандидати и за половината от местата в парламента, които се избират пряко. Въпреки това не липсват въпросителни дали съюзът им ще издържи до изборите, като се има предвид, че властта ще се опитва по всякакъв начин да атакува Марки-Зай и да провокира напрежение между шестте формации. Първият критичен момент ще бъде подреждането на общите листи за парламентарните избори. Като в тях може да се окаже, че ще участват не шест, а седем партии, защото Марки-Зай дава заявки, че иска да включи и своята формация. "Това може да доведе до караници, включително публични. Но върху шестте партии има много силен натиск от избирателите, които искат сваляне на Орбан. И за всяка от формациите би било самоубийствено, ако разцепи съюза," смята Ищван Хегедуш.

Орбан ще използва целия си значим арсенал срещу съперника си. Той включва контролирани и щедро субсидирани медии, както и финансовия ресурс на властта. Премиерът вече обяви, че в началото на 2022 г. ще възстанови на семействата близо 1.7 млрд. евро от платения от тях данък върху доходите. Обеща вдигане на минималната заплата, извънредни плащания за пенсионерите през ноември и допълнителна половин пенсия през януари. Освен това предложи заедно с изборите да бъде организиран референдум по въпросите на "джендър идеология и ЛГБТ пропагандата", очевидно с цел мобилизиране на избиратели.

Според последните социологически проучвания 47% от избирателите в Унгария искат Орбан да си тръгне, а 44% - да остане. Но за да превъзмогне препятствията в прекроената от Орбан изборна система, опозицията ще трябва да получи поне 4-5% повече, за да успее да победи "Фидес", посочва в свой анализ Петер Креко от базирания в Будапеща мозъчен тръст Political Capital. Ищван Хегедуш отбелязва, че "за да победи, опозицията трябва да проведе много силна кампания. И Марки-Зай не трябва да прави грешки, а Орбан трябва да направи".

Освен това Марки-Зай и съюзниците му знаят, че спечелването на премиерския пост е само първата стъпка към демонтиране на модела на завладяна държава, изграден от Орбан в продължение на повече от десетилетие. А и дори да успеят да останат обединени до изборите, в управлението напрежението между шестте партии вероятно ще се увеличи.

В едно от интервютата си Марки-Зай обещава "смяна на режима" и промяна на конституцията чрез референдум, тъй като шансът опозицията да има мнозинство от две-трети е малък. Опасенията обаче са, че подобен ход би нарушил конституцията и би разпалил и правна и политическа криза. Президентът Янош Адер и ръководството на Конституционния съд са близки до Орбан и със сигурност биха дали отпор. Но дори и независими експерти предупреждават, че промяна на правилата, даващи на Орбан лостове за контрол върху почти всички институции, не може да се случи с друго нарушаване на правилата, според които подобни поправки могат да се приемат само с мнозинство от две трети в парламента, а не с референдум. "Това много опасно. Може да влезем в ситуация, в която двата лагера мобилизират поддръжниците си и политиката излиза по улиците," предупреждава Ищван Хегедуш.

Всъщност самият дебат как да бъде разграден режима на Орбан показва, че една голяма промяна вече се е случила - доскоро немислимото вече е реалистичен сценарий.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nxy48610609 avatar :-|
    amidala
    • - 4
    • + 2

    Това, естествено, са очакваните неолиберални заклинания, които Капитал транслира срещу всеки политик, който предпочита да отстоява националните интереси на страната си пред аморфните лигави "евроатлантически ценности".

    При това заклинанията се опитват да внушават, че Орбан се бил страхувал, демек - тръгнАл си е.

    Аз пък чета, че не провинциалният кмет Марки-Зай ще оглавява опозицията на Орбан на изборите през април, а будапещенският кмет Карачон. Кметска битка за власт някаква...

    https://wyborcza.pl/7 ,179012,27138241,orban-ma-juz-z-kim-przegrac-autorytarny-zwrot-na-wegrzech.html?disableRedirects=true

    После - Фидес има квалифицирано мнозинство в парламента от 2/3 от мандатите. За да "изчегъртат" Орбан/Фидес, пръснатата опозиция трябва да събере също 2/3.
    А това не изглежда реалистично.
    Орбан има абсолютна подкрепа в Унгария за противопоставянето на:
    1. мигрантската политика на Брюксел;
    2. педофилската политика на Брюксел;
    3. соросоидната политика на Брюксел.

    Което пък не се харесва на Капитал, местното глашатайче на всичко това.
    Затова на Иван Вазов 30 стане ли дума за Орбан кръстосват пръсти, плюят си в пазвата и се въртят три пъти на пета обратно на стралката, па дано фане.
    Едва ли.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • - 3

    До коментар [#1] от "amidala":

    Принцесо, убила си авторката!

    Нередност?
  • 3
    tafricanski avatar :-|
    Теодор

    От 5 дена в Капитал стои без корекция статия, която бърка Букурещ и Будапеща. Елитът на нацията всичкият е събран в София...

    Нередност?
Нов коментар