🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Очакванията към САЩ са за намаляване на емисиите с 50% до 2030 г.

Президентът Джо Байдън трябва да обяви плана си на 22 април

САЩ трябва да намалят с 50% емисиите на парникови газове до 2030 г. спрямо нивата от 2005 г., призовава група от американски природозащитни организации. Това ще зададе курс към постигане на целите за нулеви нетни емисии до 2050 г. и ще накара останалите страни и бизнесите да действат по-амбициозно след обезсърчителния период по време на управлението на Доналд Тръмп.

Новият американски държавен глава Джо Байдън ще оповести националните цели за намаляване на емисиите на климатична среща на 22 април, пише Guardian. Очакванията са, че това ще стимулира страните, които изостават в опитите за овладяване на климатичната криза.

"Да започва с 5"

"Целта трябва да е достатъчно амбициозна, за да демонстрира лидерството на САЩ, но също трябва да е и постижима. Има големи очаквания от американските съюзници, че числото трябва да започва с 5. Смятам, че от Белия дом сериозно възнамеряват да поставят амбициозна цел. Трябва да покажем, че САЩ вкарват всичко, което могат в тази битка", посочва Нат Кеохан от Environmental Defense Fund. В скорошен доклад организацията призовава за увеличаване на правителствените усилия в борбата с климатичните промени, включително като всички автомобили, продавани в САЩ, бъдат с нулеви емисии след 2035 г.

САЩ поставиха цели за намаляване на емисиите при управлението на Барак Обама. Тогава ангажиментът беше за съкращаване на емисиите с до 28% до 2025 г. спрямо нивата от 2005 г. Според Нейтън Хълтман от Center for Global Sustainability към University of Maryland, който е участвал в определянето на целите по времето на администрацията на Обама, намаляването с 50% до 2030 г. ще бъде "предизвикателство", но ще може да се постигне с помощта на цялото общество.

Други природозащитни организации, включително Union of Concerned Scientists, World Resources Institute и Natural Resources Defense Council, също подкрепят целта от 50%. Старла Йе от Natural Resources Defense Council посочва: "Това е не само постижимо, но също така колкото по-голям напредък отбележим през това десетилетие, толкова по-добре ще бъдем в бъдеще".

Завръщане с добавени очаквания

По време на управлението на Доналд Тръмп САЩ излязоха от парижкото климатично споразумение и бяха анулирани различни мерки, насочени към съкращаване на емисиите. Сега връщането на страната към международната сделка идва с добавени очаквания - Лоранс Тубиана, френски дипломат и ключов архитект на парижкото споразумение, казва, че целите на Америка трябва да бъдат "понижаване с поне 50%".

Джон Кери, който е назначен от Байдън за специален представител по въпросите на климата, коментира, че светът "върви към това, което е почти равносилно на взаимен самоубийствен пакт", тъй като не успява да намали достатъчно бързо емисиите. В момента той е на посещение в Европа, за да проучи нагласите преди климатичната среща на ООН, която ще се проведе по-късно през годината в Глазгоу. Кери разговаря с британския премиер Борис Джонсън и ще се срещне с представители на Европейската комисия и на френското правителство.

Все още няма коментари
Нов коментар