🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Байдън предлага план за 2 трлн. долара инвестиции в инфраструктура

САЩ предвиждат да изградят 30 гигавата офшорни вятърни мощности до 2030 г.

Американският президент Джо Байдън ще представи план за държавни инвестиции от 2 трлн. долара и едновременно с това покачване на корпоративните данъци, от което да се осигури същата сума. Това е първият етап от големия план за преструктуриране през следващите години на най-голямата икономика в света. Белият дом публикува подробности преди речта на президента по-късно в сряда Питсбърг, като го определя за най-голямата публична инвестиционна програма от създаването на системата от магистрали в страната и космическата надпревара през 60-те години. Обявяването на програмата идва няколко седмица, след като Конгресът одобри пакет фискални стимули за 1.9 трлн. долара за възстановяване на американската икономика от щетите от коронакризата.

Администрацията също така планира да изгради 30 гигавата офшорни вятърни мощности до 2030 г., което е достатъчно за захранването на около 10 млн. домакинства за една година. Според Белия дом това ще позволи постигането на амбициозните цели за декарбонизация, ще привлече над 12 млрд. долара капиталови инвестиции в сектора годишно и ще създаде десетки хиляди работни места. Вашингтон иска да стимулира развитието на офшорната вятърна индустрия в страната, която през последните години е в застой, докато в Европа се наблюдава бум в изграждането на турбини, пише Financial Times. За целта министерството на енергетиката ще осигури достъп до финансиране от 3 млрд. долара чрез програма за гарантирани заеми.

Насърчаване на възобновяемата енергия

Байдън обещава да ускори развитието на офшорния вятърен сектор, което ще допринесе с премахването на 78 млн. тона въглероден диоксид от атмосферата на година. Към момента в САЩ има само два малки офшорни вятърни парка с капацитет от 42 мегавата спрямо Европа, където са изградени над 20 гигавата офшорни вятърни турбини и плановете са за десетократно увеличение до 2050 г.

От встъпването в длъжност на новия американски президент Службата за управление на морската енергия е приключила разглеждането на един проект и е започнала разглеждането на друг, а в понеделник стартира процеса за трети. Очаква се да започне оценка на още около 10 проекта до края на годината. Администрацията на предишния държавен глава Доналд Тръмп твърдеше, че ще превърне офшорната вятърна енергия в обещаваща вътрешна индустрия, но в крайна сметка не издаде разрешително за нито един проект.

Докато Байдън обвързва развитието на възобновяемата енергия със създаването на нови работни места. Целта е офшорният вятърен сектор да създаде 44 хил. работни места и още 33 хил. в поддържащите сектори до 2030 г. Съветникът на Белия дом по въпросите на климата Джина Макарти коментира: "Президентът показа много ясно, че когато мисли за климат, той мисли за хората и за заетостта. Никъде възможностите не са по-големи, отколкото в офшорната вятърна индустрия. Този ангажимент за нова неизчерпаема индустрия ще даде възможности за средната класа и за хората от всички общности". Голяма част от тези работни места ще бъдат създадени в нови фабрики, които ще произвеждат компоненти от огромните вятърни турбини, пише Reuters.

Какво включва инфраструктурният план

Очакваният план на Байдън за държавни инвестиции от 2 трлн. долара ще бъде последван от деликатни преговори в Конгреса, където демократите разполагат с минимални мнозинства и в двете камари. Ако бъде приета програмата, това ще е силен залог от Белия дом, че трайно влагане на държавни средства в критични области, финансирано от по-високи корпоративни данъци, ще укрепи икономиката, докато излезе от коронакризата, вместо да я отслаби, както твърдят републиканците.

Планът предвижда:

- до 621 млрд. долара финансиране за традиционни модернизации на инфраструктурата, включително пътища, мостове, мрежи на обществения транспорт и важни транспортни центрове като пристанища и летища;

- увеличение на данъка върху доходите за домакинствата с високи доходи трябва да осигури 740 млрд. колара;

- корпоративният данък върху печалбата се предлага да се увеличи от 21 на 28% и да осигури 730 млрд. долара;

- въвеждане на минимален данък върху чуждестранните печалби на американски компании, откъдето да дойдат 440 млрд. долара;

- по-висок данък върху капиталовите печалби и дивидентите трябва да осигурят 370 млрд. долара;

- по-висок данък за дохода на най-богатите, откъдето да дойдат 310 млрд. долара.

Програмата също така ще насочи 100 млрд. долара към проекти, които да помогнат на САЩ да смекчи климатичната криза. В мерки за модернизиране на електроенергийната мрежа, предоставяне на данъчни кредити за производство на чиста енергия и съхранение на енергия ще се насочат 213 млрд. долара, а за по-енергийно ефективни домове - 100 млрд. Държавните училища ще получат също 100 млрд. долара за подобряване на енергийната ефективност. Към инвестиции в научноизледователска и развойна дейност в области като изкуствен интелект и биотехнологии, насочени пряко към подобряване на конкурентоспособността с Китай, ще се вложат 180 млрд. долара. Още 300 млрд. държавни разходи ще бъдат дадени като субсидии за производство, включително помощ за производителите на чипове.

Увеличаване на корпоративния данък

Докато поддръжниците на плана на Байдън вече твърдят, че той ще се справи с десетилетия на хронично недостатъчно инвестиране, което е навредило на икономиката, критиците са обезпокоени, че увеличението на корпоративния данък може да бъде вредно за конкурентоспособността на САЩ. Байдън иска да повиши ставката на корпоративния данък от 21% на 28%.

Президентът също така иска да премахне освобождаването от данъци за компаниите върху първите 10% от печалбите зад граница и да прекрати данъчните преференции за производителите на изкопаеми горива. Още преди Байдън да представи плана си, Business Roundtable - Кръгла маса на бизнеса, която представлява най-големите компании във Вашингтон, атакува увеличението на данъците.

"Категорично се противопоставяме на увеличаването на корпоративния данък като заплащане за инвестиция в инфраструктура. Политиците трябва да избягват да създават нови бариери пред създаването на работни места и икономическия растеж, особено по време на възстановяването", каза Джошуа Болтън, бивш шеф на кабинета на Белия дом при Джордж Буш и президент на организацията.

Все още няма коментари
Нов коментар