🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Зеленият" план на Байдън среща опозицията на някои американски щати

Републикански законодатели планират контраинициативи в Тексас, Индиана, Монтана и Западна Вирджиния

Ръководени от републиканците американски щати планират законодателство, което да попречи на "зелените" предложения относно електрическата система на президента на САЩ Джо Байдън. Това е на път да обърне тенденцията от последните четири години, когато законодателите в контролирани от демократите щати саботираха действията на предишния държавен глава Доналд Тръмп, парализиращи борбата с климатичните промени, пише Financial Times.

Ако влязат в сила, различните законодателни инициативи могат да попречат на целите на Байдън за ограничаване на въглеродните емисии в електрическия сектор. Именно тези цели президентът заяви, че ще подкрепи чрез обявения миналата седмица инфраструктурен план за 2 трлн. долара.

Кой как противодейства

В Тексас законопроект предвижда облагане на проектите за възобновяема енергия, както и по-голямо разстояние между вятърните турбини в новите паркове. На 29 март в щата беше прокарана реформа, принуждаваща соларните и вятърните паркове да закупуват "заместваща енергия", която да покрива "колебанията и нестабилността в мрежата". Според търговската група за "чиста" енергия Advanced Power Alliance това представлява "невероятна заплаха за продължаващото функциониране на проектите за възобновяема енергия в Тексас". Но защитниците на реформата посочват, че "хората не могат да контролират кога духа вятърът и кога грее слънцето, така че за да имаме една стабилна мрежа, трябва да се заемем с непостоянния характер на някои от системи за генериране на енергия".

Същевременно Индиана ще забрани на градовете и на окръзите да сключват самостоятелни споразумения за доставка на "чиста" енергия; Монтана ще нареди на общините да не облагат въглерода; Западна Вирджиния ще изисква от производителите на енергия да представят планове, гарантиращи, че техните доставки ще поддържат равнищата от 2019 г., достигани чрез въглищата.

Едно от предизборните обещания на Байдън беше премахване на въглерода от производството на електричество до 2035 г. Чрез федерални енергийни политики, екологични регулации, финансиране на изследванията и предоставяне на субсидии американското правителство може да насочи електрическия сектор към тази цел. Но комуналните услуги основно са регулирани от щатите, а не от Белия дом, което поставя енергийното бъдеще на страната в ръцете на щатските власти.

Обръщане на тенденцията

Доскоро в САЩ се наблюдаваше обратната тенденция. В периода 2017 - 2020 г. повече от десет ръководени от демократите щати като Ню Йорк, Вирджиния, Вашингтон и Калифорния въвеждаха "зелени" цели, които бяха в противовес на политиките на Тръмп. "Наблюдавахме как дерегулациите на Тръмп насърчаваха усилията за декарбонизация на някои щати и нарекохме това "рикошет в следствие на отменянето на климатичните политики". А сега виждаме обратното нещо, което наричаме "враждебната реакция срещу Байдън", коментира Тимъти Фокс, вицепрезидент на ClearView Energy Partners.

Възобновяемата енергия обаче продължава да набира инерция, тъй като цените спадат, а все повече потребители я търсят. "Растежът на "зелената" индустрия не трябва да бъде въпрос, който разделя демократи и републиканци", коментира Майкъл Джеуел от групата за "чиста" енергия Conservative Texans for Energy Innovation.

Разрастване на офшорните вятърни мощности

Миналата седмица администрацията на Байдън обяви планове за изграждането на 30 гигавата офшорни вятърни мощности до 2030 г., което е достатъчно за захранването на около 10 млн. домакинства за една година. Според Белия дом това ще позволи постигането на амбициозните цели за декарбонизация, ще привлече над 12 млрд. долара капиталови инвестиции в сектора годишно и ще създаде десетки хиляди работни места. За целта министерството на енергетиката ще осигури достъп до финансиране от 3 млрд. долара чрез програма за гарантирани заеми.
Все още няма коментари
Нов коментар