🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пандемията връща италиански професионалисти обратно в южните райони и в страната

Дистанционната работа кара и повече чужденци да се установяват в Южна Европа

От началото на пандемията от коронавирус около 45 хил. италианци са се върнали от богатите северни райони в южните части на страната, показва изследване от миналата година. Според друго проучване, вземащо предвид и италианците, които се връщат от чужбина, числото нараства до 100 хил. души.

Пандемията и в резултат станалата по-честа работа от вкъщи до голяма степен са причина за тази тенденция, пише Politico. При това не само за Италия, а и за други южноевропейски правителства. Предизвикателството пред тях сега е да превърнат тези временни релокации в постоянни.

"Изтичане на мозъци"

Заради финансовата криза от 2009 г. Южна Европа изгуби стотици хиляди свои граждани, голяма част от които млади и образовани, но предпочели да търсят по-добри възможности в по-богати държави. На Италия това "изтичане на мозъци" струва 800 хил. души, а от това страната губи по 14 млрд. евро на година. Същевременно 2 млн. италианци от по-бедните южни региони се местят на север, което само увеличава икономическото разделение.

От години италиански правителствени инициативи като "Аз оставам на Юг" опитват да убедят младите професионалисти да се върнат в южните части, като им предлагат данъчни облекчения и други стимули. Но лошата инфраструктура, липсата на стратегия за справяне с младежката безработица и по-малкото възможности за развитие саботираха тези усилия.

Пандемията е на път да промени това, тъй като много служители сега решават да се върнат у дома заради дистанционната работа. Жителите на Южна Италия се възползват от възможността и през март 2020 г. група млади сицилианци основава организацията "Работа на Юг", целяща изграждането на мрежа от професионалисти и по-добра техническа инфраструктура, за да бъдат привлечени таланти не само по време на пандемията, а и след това. През последните месеци организацията работи по задачи като подобряването на транспорта и по-бърз интернет, за да отстрани проблемите, възпиращи младите и образованите да се установят в областта.

Нужда от дълбоки структурни реформи

Пандемията разкрива и друг потенциал за южните страни, а именно привличането на чужденци. Пример за това е британският дизайнер Пол Томсън, който казва, че е избягал от локдауна в Лондон и от Brexit, като се е преместил в Палермо, когато Италия е вдигнала първата противоепидемична блокада в края на пролетта на миналата година. Той е един от хилядите британци, които са се установили в южните райони на Европа от март 2020 г. насам, като според някои данни бройката им надминава 6700 души.

Но процесът не е безпроблемен. Според Мила Спикола, консултант към италианското министерство по въпросите на Юга, южните региони трябва да предприемат дълбоки структурни реформи, за да привлекат хората за постоянно. "Това връщане е интересна динамика, но трябва голяма интеграция, за да проработи. Тези, които напускат по-богатите страни, не го правят само заради работата, но и заради достъп до висококачествени услуги", коментира тя. И допълва, че в момента не се обръща внимание на теми като по-устойчивата социална система, по-добрите здравни услуги, по-бързата бюрокрация и кариерната подкрепа за жените, особено майките. Организираната престъпност на Юг също остава съществен проблем.