🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕС се надява на глобално данъчно споразумение до края на юни

Преговорите в ОИСР получиха тласък от новия американския министър на финансите Джанет Йелън

Йелън призова за хармонизирането на корпоративния данък и за нов дигитален данък във водещите световни икономики
Йелън призова за хармонизирането на корпоративния данък и за нов дигитален данък във водещите световни икономики
Йелън призова за хармонизирането на корпоративния данък и за нов дигитален данък във водещите световни икономики    ©  Reuters
Йелън призова за хармонизирането на корпоративния данък и за нов дигитален данък във водещите световни икономики    ©  Reuters

ЕС изразява оптимизъм за постигането на глобално споразумение за хармонизиране на корпоративните данъци и за налагане на по-ефективни данъци върху интернет гигантите до края на юни. Процесът набира инерция след скорошния призив на американския министър на финансите Джанет Йелън за глобална минимална данъчна ставка за компаниите, пише Bloomberg.

В първата си голяма реч относно международните икономически политики откакто зае своя пост при новия президент Джо Байдън, Йелън говори за хармонизирането на корпоративния данък и за нов дигитален данък във водещите световни икономики. Коментарът й беше възприет като част от усилията за връщане на доверието в САЩ сред съюзниците, отблъснати от едностранния подход на предишния американски държавен глава Доналд Тръмп.

Договорка до лятото?

Еврокомисарят по икономическите въпроси Паоло Джентилони намекна за възможна договорка до лятото. "Това са много добри новини - тази нова мултилатерална атмосфера при новата администрация на САЩ и силната вероятност за сътрудничество на глобалната арена. Един от основните резултати би могъл да бъде постигането на споразумение в глобалното облагане", казва Джентилони. Германският финансов министър Олаф Шолц нарече изказването на Йелън "пробив". И допълни: "Оптимист съм, че можем да прекратим това състезание до най-ниско ниво на корпоративния данък".

Призивът на Йелън може да даде съществен тласък на дългогодишните разговори, водени от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), за постигането на общо споразумение за минималната данъчна ставка и за нови правила за облагането на компаниите в дигиталната ера. Пожелал анонимност европейски представител приветства думите на американския министър на финансите, но посочва, че споменатият от Байдън данък от 21% остава спорен и настоява първо да има споразумение за данъчната база за компаниите, преди да се сключи сделка за равнището на данъка. По думите му ЕС ще продължи да настоява за това дигиталният данък и глобалният минимален корпоративен данък да бъдат договорени в един пакет.

Пожелал анонимност представител на френското финансово министерство коментира, че позицията на САЩ за минималния данък може да възпламени отново дискусиите между европейските страни, тъй като някои от тях имат много ниски ставки. Но той казва, че споменатите от американска страна 21% не е задължително да бъдат отправна точка в преговорите, които в момента са фокусирани върху много по-ниските 12.5%.

Според ОИСР има напредък

"Предложението на Йелън за минимален данък е технически възможно и е нещо, по което Организацията за икономическо сътрудничество и развитие вече работи. Имаме готов план и надграждайки над това, смятам, че можем да постигнем такова решение до лятото", заявява пред Bloomberg Паскал Сен-Аман, директор на центъра за данъчни политики към ОИСР.

По думите му има напредък и относно новите данъчни правила за дигиталната икономика, които са най-оспорваният елемент в преговорите, блокиран по време на управлението на Тръмп, като предложения идват от новия американски екип от преговарящи.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    alexpp avatar :-|
    alexpp

    А това не се ли наричаше "Картел"?
    В щатите някой решил да изхарчи едни яки пари и за да си реализира плана, дай и тук в Европа да плащаме за това.

    Нередност?
Нов коментар