🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Защо китайските техгиганти усилено наемат бивши държавни служители

Компании като Alibaba и Tencent искат да противостоят на опита на президента Си Цзинпин да ограничи влиянието им

Една практика, която е често срещана в САЩ и Европа, но доскоро беше рядкост в Китай, а именно прехвърляне на служители от държавния в частния сектор, набира популярност в азиатската страна. На фона на опитите на президента Си Цзинпин да ограничи влиянието на техгигантите все повече такива компании привличат бивши правителствени служители, пише Financial Times. Подобна смяна на професионалното поприще става все по-разпространена, докато китайският държавен глава втвърдява хватката си във втората по-големина икономика в света.

Най-големите интернет групи в страната, включително Tencent, ByteDance и Meituan, са наели десетки бивши служители от антимонополни регулатори и бивши съдии. А това повдига въпроса как Си Цзинпин ще успее да се наложи над компаниите. "Правителството може да бъде затруднено да смаже монополистите, когато доминиращите технологични фирми са пълни със служители, които са приятели или бивши колеги на регулаторите", казва Лиу Су от университета Цинхуа.

Случаят с Alibaba

Alibaba - групата за електронна търговия, основана от Джак Ма, усилено набира бивши бюрократи. Ма до голяма степен изчезна от публичното пространство, след като критикува регулаторите през октомври. Следващия месец властите спряха планираното първоначално публично предлагане за 37 млрд. долара на Ant Group, която е финансово технологичната дъщерна компания на Alibaba.

Един от най-високопоставените държавни служители, привлечени от частния сектор, е Куй Шуфен - бивш зам.-директор на антимонополната служба към министерството на търговията, който от 2019 г. е част от екипа на Alibaba. Само дни преди регулаторите по конкуренцията да наложат рекордна глоба на компанията, той е призовал правителствените представители да не бъдат толкова строги в решението си. На 10 април бившите му колеги обявиха санкция от 2.8 млрд. долара за Alibaba заради неконкурентно поведение, като глобата е трябвало да бъде много по-голяма - беше фиксирана на 4% от приходите на компанията в страната за 2019 г. в сравнение с максималното наказание от 10% от общите приходи за същата година.

Базираната в Пекин консултантска фирма Plenum твърди, че "глобата е добра новина за Alibaba, тъй като разследването приключи по-рано от очакваното и сумата беше по-малка от очакваното."

От 3 до 6 пъти по-големи заплати

Друг любопитен случай е този с Tencent. Високопоставен адвокат в компанията е бил съдия в окръжния съд на Наншан в продължение на 14 години. Между 2018 г. и 2020 г. Tencent е спечелила близо 94% от делата си в този съд. "Не можеш да не си помислиш дали това няма нещо общо с наетите от тях служители", коментира адвокат, работил по дела срещу групата.

Богатите частни компании стават все по-популярни за нископлатените китайски бюрократи. През 2019 г. листнатите фирми в страната са имали над 4800 изпълнителни директори и директори на бордове с опит в правителствения сектор спрямо 99 преди 20 години. Пред FT някои бивши държавни служители казват, че заплащането им се е увеличило от 3 до 6 пъти, след като са се присъединили към частни компании.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hou1510481221539200 avatar :-|
    Stoyan Dimitrov

    3 до 6 пъти по-високи заплати... Това е истиниски комунизъм! Явно на китайците от комунизма им остава само фактът, че животът им се определя от партийния секретар.

    Нередност?
Нов коментар