🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пекин глобява големите технологични групи за нецензурно съдържание

Alibaba и Tencent са сред санкционираните компании

Кибернадзорът на Пекин глоби и предупреди няколко от най-големите технологични групи в Китай, включително Alibaba и Tencent, за нецензурни материали и експлоатация на деца на техните платформи. Китайската администрация за киберпространството заяви, че реагира на разпространението на нецензурни изображения и видеоклипове, включително сексуално съдържание, свързано с деца, съобщава Financial Times.

Размерът на глобите не се уточнява, но администрацията привика ръководители от платформата Taobao на групата за електронна търговия Alibaba, приложението за съобщения QQ на интернет гиганта Tencent и най-голямата платформа за социални медии в Китай Sina Weibo, както и компанията за кратки видеа Kuaishou и модната платформа Xiaohongshu.

Ходът на регулатора бележи поредната атака срещу китайските технологични компании. Секторът е подложен на сериозен контрол на фона на радикални промени в китайските закони и разпоредби за надзор на антитръстовото законодателство. Преди дни на компаниите беше казано, че за деца под 16-годишна възраст е "строго забранено" да се появяват във видеострийминг на живо. Казано им е също да "почистят" анимационните видеоклипове, които "показват голи герои, еротични и вулгарни сцени, кървави сцени на ужасите и други опасни поведения". Регулаторът предупреди още, че ще има "нулева толерантност" и ще увеличи глобите и наказанията за нарушения.

Търгуваните в Хонконг акции на Tencent, Alibaba и Kuaishou паднаха след съобщението. Ходът на администрацията срещу нецензурно съдържание следва нарастваща обществена загриженост и призиви от китайските държавни медии за справяне с онлайн експлоатацията на млади хора.

Промяна в приоритетите

През март The People's Daily, водещият вестник на комунистическата партия, критикува онлайн платформите заради липсата на надзор върху съдържанието, което позволява "порнографски и насилствени" предавания на живо. "Платформите печелят много пари, но младите страдат", се казва в материала.

Експертите отбелязват, че въпреки годините на кампании за премахване на нецензурно съдържание в китайския интернет очевидно мисията не е била приоритет за цензуриращите в Пекин досега.

През април обаче китайската администрация привика на среща представители на много от най-големите финтех компании и им нареди да "отстранят" всички проблеми на своите платформи.

Критиките на Джак Ма, основателят на Alibaba, към китайските банкови регулатори миналата година предизвикаха поредица от репресии както към милиардера, така и към неговата бизнес империя. По-рано този месец регулаторът забрани на приложението за споделено пътуване Didi Chuxing да регистрира нови потребители и това доведе до срив на акциите му след първоначалното публично предлагане в размер на 4.4 млрд. долара в САЩ.