🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нов референдум за независимост на Шотландия – не дали, а кога

Никола Стърджън обсъди с Борис Джонсън възможността за ново допитване

Стърджън използва темата като част от кампанията за изборите за регионалния парламент.
Стърджън използва темата като част от кампанията за изборите за регионалния парламент.
Стърджън използва темата като част от кампанията за изборите за регионалния парламент.
Стърджън използва темата като част от кампанията за изборите за регионалния парламент.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън заяви на британския премиер Борис Джонсън, че работата по втори референдум за независимост може да се обобщи с думите "не дали, а кога". Те проведоха телефонен разговор за първи път, след като на изборите в Шотландия партията на Стърджън - Шотландската национална партия, почти спечели мнозинство (64 от 65 нужни места, консерваторите - 31, лейбъристите - 22, независимите шотландски зелени - 8, и либералдемократите - 4). Двамата лидери са обсъдили възможността за ново допитване за отделяне от Великобритания, след като предишното беше преди 7 години и мнозинството шотландци подкрепиха оставането в Обединеното кралство.

Още след референдума за Brexit обаче Стърджън твърдеше, че ситуацията се е променила, защото в този случай шотландците категорично бяха против напускането на ЕС. Борис Джонсън досега е твърдо против намерението за нов референдум. Според BBC обаче сигнали от британското правителство показват, че правото на нов референдум може и да не се оспори в съда.

Говорител на Шотландската национална партия заяви, че Никола Стърджън е казала на британския премиер, че планът е народът на Шотландия да избере бъдещето си, "след като свърши кризата" с коронавируса, а фокусът в момента остава възстановяването от пандемията.

По-рано Джонсън покани Стърджън и нейния колега от Уелс Марк Дрейкфорд на среща на върха, за да обсъдят общоевропейски подход за възстановяване от пандемията. Той заяви, че би било "безразсъдно и безотговорно" да имаме референдум точно сега, а в момента не се очаква правителството на Обединеното кралство да даде официално съгласие за провеждане на гласуване - както направи преди референдума през 2014 г.

Има спекулации, че спорът може да завърши в съда, който трябва да се произнесе дали шотландското правителство има правомощието да проведе референдум без съгласието на правителството на Обединеното кралство. Но Стърджън каза, че не вярва, че някоя от страните иска правна битка по въпроса.

В участие в предаване на BBC по-късно Стърджън съобщи, че действително може да се внесе законопроект за референдума следващата пролет, като плановете са това да стане в първата половина на мандата й. Тя използва темата като част от кампанията за изборите за регионалния парламент. На проведените избори на 6 май партията на Стърджън увеличи местата си в парламента с едно. Шотландската национална партия няма мнозинство за прокарване на нов проект, но се очаква да получи подкрепа от други партии, например Зелените.

Коментарите на първия министър на Шотландия по темата за референдума показват, че дебатът за независимост ще продължи да е доминиращ в шотландската политика и ще поставя под въпрос бъдещето на Великобритания.