Борис Джонсън вдига данъци, за да финансира здравната и социалната система

Британският премиер наруши обещанието си да не повишава осигурителните ставки

Борис Джонсън представи пред Долната камара на парламента план за повишаване на някои данъци, което трябва да донесе допълнителни 12 млрд. паунда в бюджета. Според британския премиер средствата са необходими за здравеопазване и социални грижи, пише Financial Times. Действието идва в решаващ за управлението на Джонсън момент и му навлича гнева на голяма част от консерваторите.

По думите на британския министър-председател "тежкото решение" се налага поради растяща криза с чакащи за лечение в болнични заведения, както и за да се изпълни дълго отлагана реформа в проблемната социална сфера. "Би било безотговорно да посрещнем тези разходи чрез по-висок дълг", каза той, цитиран от Reuters. Държавният дълг на Великобритания вече достига около 100% от БВП на страната вследствие на повишените разходи във връзка с ковид кризата.

Планът включва увеличение на осигурителните ставки с 1.25 пр. пункта както за работодателите, така и за служителите. С толкова се предвижда да бъде увеличен и данъкът върху дивидентите. Така британският премиер парира твърденията, че решението ощетява хората с ниски доходи, без да засяга богатите. Планът обаче е в разрез с обещанието на Джонсън да реши проблемите в социалната система, без да повишава ключови данъци.

Законът, който трябва да влезе в сила през април 2022 г., предвижда първоначално изплащане на 36 млрд. паунда спешни разходи в системата на здравеопазването през следващите 3 години, което се налага поради пренасочване на средства за справяне с кризата с коронавируса. Министърът на здравеопазването предупреди, че броят на чакащите за болнично лечение е 5.5 млн. души и може да достигне 13 млн., ако не се вземат мерки. Според Джонсън приходите от по-високите осигурителни вноски постепенно ще послужат за дългосрочна реформа и на социалната система, като се предвижда да се увеличи обхватът на социалните помощи. Всеки със спестявания под 20 хил. паунда ще може да се възползва от пълна държавна подкрепа, а за хората с активи между 20 хил. и 100 хил. паунда ще има помощ с таван 86 хил. паунда.

Съпротива на всички фронтове

Джонсън, подкрепен от проучване, според което британците са склонни да плащат по-високи данъци в замяна на по-добри здравни и социални услуги, представи плана въпреки опозицията от страна на съпартийците му от Консервативната партия. Лейбъристите също се противопоставят на вдигането на осигуровките, с аргумента че то е в тежест на работещите. Данъчното бреме е най-високо като част от националния доход от 1960 г. насам.

В същото време се очаква правителството да отмени планираното от догодина увеличение на пенсиите, нарушавайки още едно предизборно обещание. Аномалиите със заплатите, причинени от ковид кризата - с които иначе пенсиите щяха да бъдат обвързани - биха довели до ръст на пенсиите с 8% през 2022 г., натоварвайки бюджета с 4 млрд. паунда годишно.

Очаква се също Джонсън да направи промени в състава на кабинета в четвъртък, след като плановете за това бяха отложени в края на юли.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 3

    Боря Брекзита води Албиона към невиждан просперитет ...

    Нередност?
  • 2
    selofia avatar :-P
    Селофия
    • + 1

    Борис Елцин говори с портерта си на чашка..
    - Ех, Боря,... Снимут нас...
    Портрета
    - Нет, Боря, меня снимут..
    Тебя повешут..

    Брексит е брекзит

    Нередност?
Нов коментар