🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Когато Brexit удари, как Северна Ирландия настръхва

Уличното насилие в Белфаст и другаде е пряка последица от британското напускане на ЕС

Това е най-тежкото избухване на напрежението в Северна Ирландия от години
Това е най-тежкото избухване на напрежението в Северна Ирландия от години
Това е най-тежкото избухване на напрежението в Северна Ирландия от години    ©  Reuters
Това е най-тежкото избухване на напрежението в Северна Ирландия от години    ©  Reuters

Скорошното избухване на напрежението в Северна Ирландия, започнало в края на март, бе предизвикано от решението на полицията да не предприема законови действия срещу лидерите на националистическата партия "Шин фейн" за нарушаване на пандемичните рестрикции с присъствието си миналото лято на погребението на бивша високопоставена фигура в паравоенната група ИРА. В резултат пробританските лоялисти, искащи да останат част от Обединеното кралство, обвиниха органите на реда в двойни стандарти. Но причините за яростните протести са комплексни и в основата им, както напоследък е при повечето въпроси, свързани с Великобритания, стои Brexit.

Това е най-тежкото улично насилие в Северна Ирландия от години - тълпи от предимно лоялистки младежи нападат полицията с тухли и запалителни бомби, близо 90 служители на реда са ранени, за пръв път от шест години се стигна и до използването на водно оръдие. Правителствата в Белфаст, Лондон и Дъблин осъдиха сблъсъците, но много анализатори са разделени по въпроса какви са причините. А опасенията са, че може да бъде застрашен крехкият мир в региона между лоялистите и проирландските националисти, искащи Северна Ирландия да се присъедини към Република Ирландия 23 години след като споразумението от Разпети петък сложи край на Смутните времена - периода на северноирландския конфликт, продължил почти 30 години и довел до над 3500 жертви.

Тази проблематична нова граница

Въпреки че няма ясни индикации, че ескалацията е управлявана от организирана група, насилието е концентрирано в райони, в които съществено влияние имат криминални банди, свързани с паравоенни лоялистки сили. Някои анализатори посочват скорошните полицейски акции срещу тях и стигат до заключението, че паравоенни групировки и криминални елементи са яхнали недоволството, за да нагнетяват допълнително напрежение. Но както заявява северноирландският министърът на правосъдието Наоми Лонг: "Трябва да приемем, че когато решихме, че Brexit е пътят пред нас, и когато избрахме особено "твърд" Brexit, ще има последици. И тези последици ще бъдат почувствани най-остро в Северна Ирландия."

Юнионистки лидери свързват насилието с недоволството на лоялистката общност относно границата в Ирландско море, наложена на базата на сделката за Brexit между Обединеното кралство и ЕС. Тази търговска граница е в резултат от т.нар. Протокол за Северна Ирландия, чиято цел е да избегне новопоявилата се необходимост от "твърда" граница между Северна Ирландия (част от Обединеното кралство) и Република Ирландия (член на ЕС). Тоест Северна Ирландия остава в единния пазар на ЕС за стоки и продуктите, влизащи в Северна Ирландия от Великобритания, подлежат на проверка от ЕС. Така такава проверка се избягва на ирландската граница, тъй като европейските митнически правила се прилагат вместо това на северноирландските пристанища. Според юнионистите обаче по този начин се вреди на търговията и се рискува целостта на Обединеното кралство.

"Непосредствената причина за сегашните проблеми беше контролът върху стоки, влизащи в Северна Ирландия от Великобритания, което доведе до недостиг на хранителни доставки и до нежелание на Amazon да доставя дотам заради допълнителната документация. По-общо юнионистите смятат това за предателство от страна на британския премиер Борис Джонсън и за подкопаване на статута на Северна Ирландия като част от Обединеното кралство", казва пред "Капитал" проф. Йън Бег, анализатор от London School of Economics. По думите му няма логичен начин за разрешаването на този проблем, защото все някъде трябва да има граница. Но той може да се смекчи, като се сведат проверките до минимум. "Юнионистите започват да предлагат границата да е на остров Ирландия, но ако надделеят, тя може да анулира споразумението от Разпети петък и да възпламени отново проблемите, които трябваше да реши", коментира той.

Юнионисти, губещи "британското"

Според проф. Кевин Федърстоун от London School of Economics случващото се е директна последица от Brexit: "Борис Джонсън избра сделка за Brexit, която изисква търговска граница между Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство. Неговата предшественичка Тереза Мей беше избрала друго: цялото Обединено кралство да бъде обвързано с единния пазар на ЕС, избягвайки такава бариера. Без Brexit нямаше да има причина за протестите", посочва той пред "Капитал". И допълва, че сега юнионистите имат чувството, че със споразумението на Джонсън губят "британското" в себе си и са отрязани от останалата част от страната.

Комбинацията от лоялистки гняв заради Brexit и дългосрочните структурни проблеми, идващи от продължаващата религиозна сегрегация на националистко-католическа и юнионистко-протестантска основа в настаняването и образованието сред общностите от работническата класа, както и постоянните райони с преобладаваща бедност затрудняват намирането на решение. Пред Financial Times дългогодишният кореспондент от Ирландия Браян Роуан коментира, че в момента юнионистите се чувстват дълбоко несигурни заради границата в Ирландско море, все по-интензивните дискусии за обединена Ирландия и тазгодишното преброяване на населението, за което се очаква да покаже, че католиците и националистите за пръв път са мнозинство в Северна Ирландия.

Според анализ на DW от момента, когато е станал ясен резултатът от референдума за британското напускане на ЕС преди почти пет години, "беше ясно, че поне една общност в северноирландското сложно и крехко разделение ще бъде губеща". Ситуацията е силно нестабилна и както припомня проф. Кевин Федърстоун: "Свидетели сме как в миналото улични протести са прераствали в нещо по-голямо в Северна Ирландия." Което всъщност е най-обезпокоителният аспект в сегашната ескалация.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • + 3

    Помпозните и претенциозни английски пуяци тепърва започват да виждат ползите от членството в ЕС, но уви, твърде късно.

    Нередност?
Нов коментар