🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ОПЕК+ започва да увеличава постепенно производството

По-големи количества ще излязат на пазара през следващите три месеца

Петролният алианс ОПЕК+ реши да увеличи производството постепенно от месец май, тъй като натискът върху групата производители нарасна отвътре и отвън. Решението на организацията от 24 страни идва, въпреки че преди онлайн срещата късно в четвъртък енергийният министър на Саудитска Арабия Абдулазиз бин Салман, предупреди ОПЕК и съюзниците й, включително Русия, че възстановяването на цената на суровината е "далеч от пълното", тъй като пандемията все още нанася щети в световен мащаб.

"Докато доказателствата за възстановяването не са безспорни, трябва да поддържаме тази предпазлива позиция", каза принц Абдулазиз, който е син на саудитския крал. И все пак вицепремиерът на Русия Александър Новак смята, че пазарът се е подобрил значително, тъй като ваксинацията срещу коронавируса вече върви и ОПЕК+ трябва да гарантира, че пазарът не "прегрява".

Големите потребители на петрол също наблюдават внимателно действията на ОПЕК+, като тези като Индия са предпазливи по отношение на производителите от организацията, които държат твърде силно на задържане на производството, което само ще доведе до скок на цените, пише Financial Times.

Натискът върху алианса отвътре и отвън доведе до това решение.

Американският енергиен министър Дженифър Гранхолм добави още малко несигурност в процеса на вземане на решения на групата. Тя говори с принц Абдулазиз в сряда и подчерта значението на "достъпната" енергия.

Резкият спад в производството в САЩ миналата година напомни на американските нефтени оператори за влиянието на ОПЕК над петролния пазар и предизвика искания от бившия президент Доналд Тръмп Саудитска Арабия организацията да намали доставките, за да подкрепи цените.

Графикът

Производителите ще увеличат общо производството с 350 хил. барела на ден през май, с още 350 хил. през юни и с около 441 хил. през юли, каза участник на срещата от ОПЕК.

Принц Абдулазиз заяви пред репортери, че решението, за разлика от тона на по-ранните му коментари, не се основава на натиск от новата администрация на Байдън. "Мога да ви кажа уверено, че пазарът на петрол, цените на петрола... всичко свързано с ОПЕК, ОПЕК+... дори не беше споменато [при разговора с Гранхолм]", добави той. Министърът определи малките увеличения като "консервативна мярка" и изтъкна, че "предпазливостта все още е налице".

ОПЕК и съюзниците й извън картела, водени от Русия, се договориха през април 2020 г. да намалят рекордното производство от 9.7 млн. барела на ден. ОПЕК+ постепенно сви производството до около 7 млн. барла на ден, като страните се събираха всеки месец, за да решат колко петрол да доставят на пазара.

През декември ОПЕК+ се договори да увеличи производството с до 500 000 барела на ден всеки месец, но след повишаване на производството през януари стопира следващите увеличения, тъй като се очертаваше несигурност относно потреблението.

Саудитска Арабия също така доброволно съкрати около 1 млн. барела на ден от своет производство, за да стабилизира цената. През следващите три месеца кралството ще увеличи производството с 250 хил. барела на ден през май, 350 хил. през юни и 400 хил. през юли.

Позитивното влияние на процеса на ваксинация върху световната икономика помогна на цените на суровината да се възстановят до 70 долара за барел. След това котировките на сорт брент паднаха до около 64 долара за барел, тъй като европейските правителства налагат нови ограничения и блокади, за да ограничат разпространението на вируса.

"Споразумението подкрепя цените на петрола, но също така трябва да помогне да се избегне рязкото им покачване, докато търсенето на суповината се повиши", казва Ан-Луиз Хитъл от консултантската компания Wood Mackenzie.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boq1594329229676496 avatar :-|
    Дария Колев
    • - 1
    • + 1

    Цената на нефта скочи и сега са съотвените мерки за успокояване на пазара!

    Нередност?
  • 2
    deaf avatar :-|
    deaf

    До коментар [#1] от "Дария Колев":

    Работата е там,че се получи обратният резултат! Увеличеното производство на петрол вместо да понижи цената му я увеличи.

    Нередност?
Нов коментар