🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво друго по света: няколко любопитни идеи

Норвежци осъдиха Tesla заради софтуерен ъпдейт на колите им; Китайският марсоход стъпи на Червената планета; Sci-fi обитаеми капсули от дизайнерите на Мъск

Норвежци осъдиха Tesla заради софтуерен ъпдейт на колите им

Норвежки съд постанови осъдителна присъда срещу водещия производител на електромобили Tesla заради софтуерен ъпдейт, който намалява капацитета на батериите и забавя скоростта на презареждане. Освен ако не обжалва решението, компанията на милиардера Илън Мъск ще бъде принудена да плати по около 16 хил. долара на всеки притежател на превозно средство, засегнато от въпросния проблем.

Съдебната сага срещу Tesla започва още през 2019 г., когато различни притежатели на електромобили сигнализират, че максималният пробег на превозните им средства рязко е спаднал с между 20 и 50 км. Засегнати са коли от типа Model S и Model X, произведени преди 2016 г. Проблемът се появява след софтуерните ъпдейти 2019.16.1 и 2019.16.2.

Дейвид Расмусен, който е един от първите сигнализирали за проблема, отбелязва, че пробегът на неговата Tesla Model S е спаднал с 11% в рамките само на 5 седмици. Отделно от това времето, прекарано край зарядните станции, видимо започнало да нараства. Запитани от изданието Electrek защо всичко това се случва, от Tesla са коментирали, че софтуерният ъпдейт осигурява "защита на батерията и подобрение на нейната дълготрайност", както и че намаляването на пробега засяга "малък процент от клиентите". Въпреки това обаче норвежките магистрати са приели, че компанията трябва да плати компенсации на 30-те притежатели на електромобили, които са завели дела. Прецедентът отваря възможност за още хиляди искове - само в Норвегия потенциално засегнатите притежатели на Tesla са над 10 хил. души.

-----

Сребърен медал

Китайският марсоход стъпи на Червената планета

Китайският роботизиран роувър "Журонг" успешно извърши първото си пътешествие по повърхността на Марс в събота, 22 май рано сутринта (българско време). Шестколесният марсоход, задвижван със слънчева енергия, плавно се спусна по релса от горната част на своя спускаем апарат, транспортирал го от марсианска орбита до Червената планета седмица по-рано. Така Китай стана третата нация след САЩ и СССР, успяла да приземи свой спускаем апарат на Марс, и втората след САЩ, която разполага с марсоход.

Планирано е мисията на Журонг да продължи поне три месеца. Апаратът носи на борда си няколко научни инструмента, с които ще изследва района на Utopia Planitia - обширна равнина в северното полукълбо на Марс. Китайският роувър тежи около 240 кг - малко повече от вече пенсионираните американски марсоходи Spirit и Opportunity, но около четири пъти по-малко от Curiosity и Perseverance, които и в момента изследват повърхността на планетата. Освен триизмерни камери и радар, с който да търси подземни залежи от лед, "Журонг" разполага с инструменти, които могат да извършват химически анализ на марсианските скали, сензор, който отчита магнитното поле, и портативна метеорологична станция, която ще събира данни за промените във времето в района на Utopia Planitia. Соларните панели на роувъра са направени така, че да задържат минимално количество прах на повърхността си, което е от критична важност за продължителността на мисията.

Според китайската космическа агенция марсоходът ще се движи с максимална скорост от 200 метра в час, ще може да се катери по наклон до 20 градуса и да преодолява препятствия с височина до 30 сантиметра.

--------

Минимализъм

Sci-fi обитаеми капсули от дизайнерите на Мъск

Стартиращата компания Jupe е разработила портативни преносими "жилища", разработени от бивши дизайнери на Tesla и SpaceX. Едноименните обитаеми капсули са с площ малко над 10 квадратни метра, като техните създатели твърдят, че външният им вид е вдъхновен от извънземните монолити, които се появяват в началото на култовия фантастичен филм на Стенли Кубрик "2001: Една Одисея в Космоса".

Въпреки скромните си размери футуристичните жилища могат да поберат във вътрешността си семейно легло, чифт малки масички, бюро и стол към него. Капсулите са изключително лесни за сглобяване, като предлагат wi-fi, усилвател на връзката с мобилните мрежи, регулируемо LED-осветление, гласови команди чрез дигиталния асистент Alexa и автономно захранване с батерии и соларен панел. Стените и тавана са изградени от здрави термоустойчиви платнища, опънати върху скеле от свързани алуминиеви мачти, направени да издържат на тежки и разнообразни метереологични и климатични условия. "Jupe ви дава възможност за извънсистемно бягство от града, независимо дали става дума за безбрежната пустия, брулените от вятъра крайбрежни скали или собствения ви заден двор", обобщават авторите на проекта.

Стартовата цена на дизайнерските обитаеми капсули в момента е $19 500.