Опозицията в Япония срещу олимпийските игри нараства

Ваксинациите се увеличават бавно. Но организаторите настояват, че игрите ще бъдат "безопасни и сигурни"

Докато олимпийската факла преминаваше през Хирошима миналата седмица, организаторите проведоха щафетата далеч от улиците. Церемонията по запалването на факлата беше без публика. Президентът на Международния олимпийско комитет (МОК) Томас Бах отмени планираното си посещение. Хирошима заедно с града домакин Токио и още седем префектури са в извънредно положение поради четвърта вълна на ковид-19.

Събитието подчерта необходимостта от промени на глобалното екстравагантно спортно събитие по време на пандемия. Япония досега е избегнала експлозии на вируса с по-малко от 12 хил. починали от началото на пандемията, отчасти благодарение на въведения миналата пролет стриктен граничен контрол. Но повече от две трети от тези смъртни случаи са от тази година. Последната вълна, движена от нови варианти на вируса, е изтощила здравната система, докато ваксинациите текат бавно. Олимпиадата трябва да започне след два месеца. Около 15 атлети и може би 90 хил. фенове от 200 държави трябва да влязат в Япония. Много японци се притесняват че те ще бъдат губещите - 60% предпочитат олимпиадата да бъде отменена.

Организаторите настояват, че олимпиадата в Токио може да се проведе безопасно. Те посочват скорошни спортни събития, който са протекли без заразяване с вируса, като американския голф турнир Masters. И планират да направят "балони" около олимпийското село и около спортните обекти, за да изолират участниците от местните жители. Въпреки че ваксинациите няма да бъдат задължителни за атлетите, Бах твърди, че 80% от тези в олимпийското село ще бъдат ваксинирани до началото на игрите. На чуждестранни зрители няма да им бъде позволено да присъстват. Решение относно местните зрители се очаква през юни.

Опасенията

Много доктори и експерти по публично здраве остават скептични. Ресурсите, които могат да се използват за тестване, третиране и ваксиниране на местното население, ще бъдат насочени към игрите. Повишеното движение на хора в Япония, както по време на официални празници в началото на май, обикновено води до увеличаване на случаите. Със събития, планирани в 9 префектури, включително и в Токио, тренировъчни лагери в цялата страна и доброволци от различни места, по-голямото движение е неизбежно и с него - повече случаи на заразени, предупреждава Танигучи Кийос, управител на голяма болницата в префектурата Мие и съавтор на уводна статия в British Medical Journal, която призовава игрите да бъдат отменени. Десетки градове са отменили плановете си, за да могат да бъдат бази за тренировките на чуждите отбори.

Нови варианти на вируса усложняват нещата допълнително. По-инфекциозният B.1.1.7 вече циркулира широко. Сближаването на хора от цял свят би могло да позволи на развитието на още мутации. Участниците могат да върнат вируса обратно в техните държави, много от които имат по-нестабилни здравни системи, казва Ошитани Хотши, вирусолог, който е член на експертна група, съветваща правителството. "Само един привнесен случай може да задейства експлозия", обяснява той.

Японците може би ще се чувстват по-сигурни, ако имаха толкова защита от вируса, колкото атлетите на олимпиадата. Според тракърa на ковид-19 на The Economist само 4.5% от възрастното население на Япония е получило поне една доза от ваксината. Премиерът Йошихиде Суга иска да ваксинира всички възрастни до края на юли. Само че едва две трети от кварталите в Токио мислят, че ще могат да го направят. Бизнес всекидневникът Nikkei наскоро изчисли, че поне 10 млн. дози остават неизползвани във фризери.

На този етап проблемът не е липса на търсене. Въпреки че японците са склонни да изявяват висока степен на колебание за ваксините по принцип, тази съпротива не се отнася за ковид-19 ваксините, казва Шимоариисо Макото от японската работна група по ковид-19. Когато резервациите в центъра за масови ваксинации в Осака отвориха миналата седмица, 25-те хиляди места бяха заети за около 25 минути.

Вместо това логистичните трудности и бюрокрацията забавят процеса. Уебсайтовете за запазване на час и кол-центровете се сблъскват с технически проблеми. Министерството на здравеопазването се придържа към правилата, които изискват местни клинични тестове за чуждите ваксини. Досега се прилагаше само ваксината на Pfizer-BioNTech, като едва през втората половина на май разрешение за употреба получиха тези на Moderna и AstaZeneca. На Япония също й липсва персонал за слагане на ваксини, отчасти защото законът позволява само на регистрирани доктори и медицински сестри да го правят. Изключение се прави за зъболекарите; власите сега умуват дали да дадат право на аптекарите да поставят ваксини. Грешка от неопитен лекар може да има фатални ефекти, имайки предвид японската колебливост относно ваксинациите.

Въпреки това темпото на ваксинации се ускорява и вероятно ще се забърза още през следващите седмици. Министерството на отбраната планира повече центрове за масова ваксинация. Това ще зарадва гражданите, които са недоволни от размотаването на правителството. Повече от 80% от японците мислят, че ваксинациите се случват прекалено бавно. Одобряването на кабинета на Суга стигна до рекордно ниски нива.

Отлагането на олимпиадата може да помогне да се разсеят подозренията на много избиратели, че премиерът дава приоритет на игрите пред тяхното здраве. Но не е толкова просто, колкото изглежда. Олимпийските договори дават ексклузивно право на МОК да отмени игрите. Организацията продължава да твърди, че ще се проведат. Ако японското правителство отмени игрите едностранно, МОК ще има право да търси обезщетение в съда, казва Матцумото Тайсуке, експерт по спортно право в университет Wаseda в Токио. Японските власти също се страхуват от впечатлението, което ще създадат, ако се измъкнат, докато техният конкурент в региона Китай проведе зимните олимпийски игри в Пекин в началото на следващата година. Вместо това Суга повтаря една-единствена фраза като мантра: Япония ще проведе "безопасни и сигурни игри". Голяма част от съдбата на неговото управление и хода на пандемията по целия свят се уповава на това обещание.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved