🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Поражение за Макрон и Льо Пен на регионалните избори във Франция

Бертран от "Републиканците" затвърди статута си на най-добрата опция на дясното да се изправи срещу Макрон и Льо Пен на президентския вот догодина

Макрон заяви, че всички политически партии трябва да си извадят поука от ниската избирателна активност
Макрон заяви, че всички политически партии трябва да си извадят поука от ниската избирателна активност
Макрон заяви, че всички политически партии трябва да си извадят поука от ниската избирателна активност    ©  Reuters
Макрон заяви, че всички политически партии трябва да си извадят поука от ниската избирателна активност    ©  Reuters

Френската крайна десница отново не успя да спечели нито един регион на изборите в неделя, показват резултатите от екзит пол, цитирани от Reuters. Това е удар по нейния лидер Марин льо Пен в контекста на предстоящия догодина президентски вот и повдига въпросителни относно стратегията й да смекчи имиджа на крайнодясното в опит да привлече гласоподаватели от традиционната десница.

След втория кръг на регионалните избори Льо Пен призна, че партията й "Национален сбор" не е спечелила в нито един регион, включително Прованс-Алп-Кот д'Азюр, където според екзит пол консерваторите водят с поне 10 процентни пункта. Те и социалистите получиха изненадващ тласък на вота, който затвърди позициите на досегашните регионални ръководители.

Резултатите показаха провал и за президента Еманюел Макрон, тъй като неговата центристка партия "Република, напред!" също не победи в нито един регион. Но от правителството коментираха, че не се очакват съществени министерски рокади, а само "няколко подобрения".

Кои са победителите

Избирателната активност беше едва около 35% и това накара Макрон да заяви, че всички политически партии трябва да си извадят поука занапред. Според екзит пол вотът във всеки от 13-те региона е бил спечелен от досегашните десни и леви регионални ръководители, след като управляващата партия на Макрон, която не съществуваше по времето на последните регионални избори през 2015 г., не успя да получи контрола над нито един регион. Лошият резултат показва как формацията на президента се е провалила в опита си да се позиционира на местно равнище, коментират анализатори. Това затруднява шансовете на Макрон да бъде преизбран догодина, докато същевременно дясноцентристите се радват на завръщане на политическата сцена, което увеличава възможността за президентско съревнование между трима основни кандидати.

Консерваторът Ксавие Бертран от "Републиканците" затвърди статута си на най-добрата опция на дясното да се изправи срещу Макрон и льо Пен, след като победи на север с преднина от над 25 процентни пункта спрямо крайната десница. Друг преизбран регионален ръководител - Валери Пекрес в парижкия район, досега смятана за възможен кандидат за президент, в неделя похвали постиженията на "френския десен екип", което беше възприето като позициониране зад Бертран.

Льо Пен обвини конкурентите си, че са сформирали "противоестествени съюзи", за да я блокират на регионалния вот: "Те направиха всичко възможно, за да ни задържат и за да ни попречат да покажем капацитета си да ръководим регионална администрация."

Регионът О-дьо-Франс също беше смятан за потенциална победа за "Национален сбор", но в крайна сметка беше спечелен от Бертран. Той коментира: "Крайнодясното беше спряно и ние силно го отблъснахме."

Разочарование за Льо Пен

Победителите на тези избори са традиционните десни кандидати, които задържаха лесно вече контролираните от тях региони, обобщават резултатите анализатори. Партията на Макрон вече беше без полезен ход на тези избори след лошо представяне на първия тур. Докато Льо Пен също отбеляза разочароващ резултат миналата неделя, но поне се надяваше да победи в един регион, което би дало тласък на амбициите й за президентските избори. Това обаче така и не стана.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    lbw361009783 avatar :-|
    Галя Станчева

    "Льо Пен обвини конкурентите си, че са сформирали "противоестествени съюзи", за да я блокират на регионалния вот: "Те направиха всичко възможно, за да ни задържат и за да ни попречат да покажем капацитета си да ръководим регионална администрация."

    Ако знае в България какви съюзи се заформят, ще ѝ падне шапката.

    Нередност?
Нов коментар