Франция одобри законопроекта срещу радикалния ислям

Според Макрон целта му е да подкрепи светските ценности на фона на серия екстремистки нападения

Френското правителство одобри законопроекта за борба с радикалния ислям след серия екстремистки нападения в страната. Целта му е подкрепи светските ценности във Франция, докато някои критици обвиниха управляващите, че ще го използват срещу религията.

Президентът Еманюел Макрон е голям защитник на т.нар. държавен секуларизъм. Той описва исляма като религия "в криза" и защитава правото на сатиричното издание "Шарли Ебдо" да публикува карикатури на пророка Мохамед.

Какво включва

Законопроектът ще затегне рестрикциите върху онлайн речта на омразата и ще забрани употребата на интернет за злонамерено разкриване на личните данни на даден човек, пише ВВС. Това е във връзка с обезглавяването на учителя Самюел Пати през октомври. Той беше убит близо до неговото училище, след като показал на учениците карикатури на пророка Мохамед във връзка с урок по свободата на словото. Последвалото разследване установи, че срещу него е била подета онлайн кампания.

Също така ще бъдат забранени "нелегалните" училища, пропагандиращи ислямистка идеология и ще бъдат затегнати правилата за домашното обучение. Освен това ще бъде затвърдена и забраната за полигамията, като се отказва гражданство на полигамни кандидати. Лекарите пък могат да бъдат глобявани или да им се отнема лицензът, ако извършват прегледи за установяване на девственост на момичетата. Ще има и нови правила за финансовата прозрачност на мюсюлманските асоциации, както и изискване те да спазват френските държавни ценности в замяна на финансиране. Забраната за носенето на религиозно облекло на работа вече ще важи и за служителите в транспорта, както и за персонала на пазарите и плувните басейни.

Премиерът Жан Кастекс заяви, че става въпрос за "закон, който защитава" и който ще освободи мюсюлманите от радикалите. По думите му той "не е насочен срещу религиите или конкретно срещу мюсюлманската религия".

Критика към Макрон

Убийството на Пати беше поредното, което разгневи французите през последните месеци. През октомври трима души бяха убити в църква в Ница. През септември двама души бяха намушкани в Париж близо до предишната редакция на "Шарли Ебдо", където ислямисти извършиха смъртоносно нападение през 2015 г.

Заради позицията си Макрон стана обект на критика в няколко мюсюлмански страни, като демонстрации се проведоха в Пакистан, Бангладеш и Ливан. Отношенията с Турция се обтегнаха допълнително, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган нарече френското законодателство "открита провокация". В самата Франция някои леви политици изразиха опасения, че документът може да заклейми мюсюлманите.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nxy48610609 avatar :-|
    amidala
    • - 1
    • + 6

    Трябва да се подхожда много внимателно към политическото етикиране на радикални форми и политическото използване на една или друга конфесионална доктрина.

    Оня идиот Брейвик като застреля стотина души в Норвегия да не беше радикализиран мюсюлманин?

    В Свещения Коран не е записано, че Асан от Тетово може да коли попове във Франция. Както не е записано и в Светата Библия нищо за първия и последващите кръстоносни походи...

    Горенето на "вещици" и съдът на инквизицията през Средновековието не е ли проява на "радикален католицизъм"? А религиозните войни в Европа, когато християни-католици са рязали главите на християни-протестанти (и обратното) в Божието име, какво е?

    Радикален ислям като конфесионална теория не съществува. Това е практика на сектанти, обикновено финансирани или от Саудитска, или от Катар, но не от Мека и Медина от страна на сунитите или на Наджаф и Кербала за шиитите. Т.е. зад представяните като религиозни изстъпления винаги стоят държавни/кланови интереси.

    В този смисъл Макрон е напът да вкара Франция в битка с вятърни мелници. Знаем какво се случи с дон Кихот слеб такава "битка"...
    Няма как с някога великата Франция да не се случи подобно.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 2

    Няма що - особен подход има Макрон към "подкрепата на светските ценности"!
    Предшественикът му Саркози, преди да изпрати изтребителите да бомбардират Триполи, през 2007 г. посрещна като пръв приятел Муамар Кадафи и го остави да си разгърне шатрата в двора на Елисейския дворец.
    Онзи ден Макрон тайно закачил ордена на Почетния легион на друг, който също може да мине за диктатор - египетския президент ген. Ас Сиси, дошъл на власт с кървав преврат. Дали Кайро да не стяга ПВО-то си?
    Инфото за събитието дошло не от Елисейския, а от ФБ страницата на генерала, който се похвалил с дрънкулката...

    Макрон е някакъв уникален шампион да скача в нови, все по-кални проблеми, преди да опита да замаца текущите! Сигурно и на френски има поговорка, съответстваща на нашата "Клин клин избива", но вероятно без финала: "но последният остава..."

    С хаотичното набиване на клинове, Макрон ще остане в съвременната история като възвеличителя на Реджеп Ердоган, който с лекота се възползва от всяка френска издънка.
    От египетската - тоже.

    Нередност?
  • 4
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 1
    • + 1

    А какво правим с дивия двоен стандарт мюсюлманите да искат толерантност, но да забраняват на дъщерите си да се женят за християни? Такива хора не трябва изобщо да бъдат приемани в Западното общество.

    Нередност?
Нов коментар