🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

САЩ забраниха вноса на китайски суровини за слънчеви панели заради принудителния труд

Голяма част от полисилиция в света, използван за производството на устройствата, идва от региона Синцзян

САЩ обявиха конкретни стъпки за борба с принудителния труд във веригата за доставки на слънчеви панели в китайския регион Синдзян, включително забрана за внос от производител на силиций. Значителна част от полисилиция в света, който се използва за направата на слънчеви панели, идва от Синдзян. Вашингтон обвинява Пекин в геноцид заради репресии срещу уйгури и други мюсюлмански малцинства от региона, пише New York Times.

Съгласно една от наскоро обявените мерки американските митници забрани вноса на силициеви продукти, произведени от Hoshine Silicon Industry Company, както и на стоки, произведени с тези продукти. Митническата агенция "разполага с основателна информация, че Hoshine използва принудителен труд, за да произвежда продукти на основата на силициев диоксид", каза вътрешният министър Алехандро Н. Майоркас.

Мерките се налагат в момент, когато администрацията на Байдън обяви намерението си да разшири използването на слънчевата енергия в Съединените щати, за да може да постигането климатичните си цели. Китай доминира в световната верига за доставки на слънчева енергия, произвеждайки значително количество материали и части за панелите. Прекратяването на достъпа до внос на някой от тях ще направи целта на САЩ по-трудна за изпълнение и по-скъпа.

"Нашите екологични цели няма да бъдат постигнати на гърба на жертвите на принудителния труд", отбеляза вътрешният министър.

Санкционираните

Министерството на търговията добави компанията Hoshine Silicon Industry (Shanshan) и четири други китайски дружества към черния списък на търговията, който ограничава американските компании от това да изнасят продукти и технологии за тях.

Другите дружества са Xinjiang Daqo New Energy Company, Xinjiang East Hope Company за цветни метали, Xinjiang GCL New Energy Material Technology Company и Xinjiang Production and Construction Corps.

Администрацията на Байдън аргументира разширяването на списъка с това, че тези компании са замесени в нарушения на човешките права и злоупотреби - масово произволно задържане, принудителен труд и наблюдение на уйгури, казахи и други членове на мюсюлманските малцинствени групи в Синдзян.

Освен това Министерството на труда добави китайския полисилиций към списък със стоки, за които се смята, че са произведени от детски или принудителен труд. Списъкът, който вече съдържа редица други китайски стоки, има за цел да повиши осведомеността относно експлоататорски трудови практики. Компании от региона, включително производители на полисилициеви продукти, многократно отричат, че програмите за трансфер на труд в региона са като принудителния труд.

Твърденията за принудителен труд във веригата за доставки на слънчеви панели създадоха дилема за американските висши чиновници. Администрацията на Байдън иска да притисне Китай заради нарушения на човешките права, но също така желае да разшири използването на чисти енергийни източници като слънчевата енергия в САЩ, за да намали драстично въглеродните емисии.

САЩ са си поставили за цел до 2035 г. електроенергията да се произвежда изцяло от безвъглеродни източници като слънчева, вятърна или ядрена енергия. В момента този дял е 40%. За да подпомогне постигането на тази цел, тя се стреми да удвои годишния темп на инсталациите на слънчеви мощности в страната и да намали цената на слънчевата енергия с повече от 50%.

"Ще изкореним принудителния труд навсякъде, където той съществува, каза Майоркас на пресконференцията, и ще търсим алтернативни продукти за постигане на екологичните целите, които са критична цел на тази администрация."

Малко преди президентът Байдън да встъпи в длъжност, администрацията на Тръмп забрани вноса на памук и домати от Синдзян. Администрацията на Байдън е била изправена пред натиск да предприеме действия по отношение на продукти, съдържащи полисилиций, произведени в региона.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Да видим Пекин какво ще забрани на свой ред ...

    Нередност?
Нов коментар