🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

За какво спорят САЩ и Китай

От търговията, през Huawei и Хонконг до коронавируса двете държави сблъскват позиции на международната сцена

Постигната от Доналд Тръмп и Си Цзинпин "първа фаза" на търговската сделка засега е в сила, но рисковете нарастват
Постигната от Доналд Тръмп и Си Цзинпин "първа фаза" на търговската сделка засега е в сила, но рисковете нарастват
Постигната от Доналд Тръмп и Си Цзинпин "първа фаза" на търговската сделка засега е в сила, но рисковете нарастват    ©  Reuters
Постигната от Доналд Тръмп и Си Цзинпин "първа фаза" на търговската сделка засега е в сила, но рисковете нарастват    ©  Reuters

Съжителството на САЩ и Китай на международната сцена напоследък става все по-трудно. Двете страни сблъскват позиции по редица теми, като повечето включват демонстрацията на икономически, а не на военни възможности. Bloomberg обобщава по-важните им спорове.

TikTok и WeChat

Американският президент Доналд Тръмп издаде забрана на американски граждани да правят бизнес с приложенията TikTok и WeChat за 45 дни. Държавният секретар Майк Помпео призова американските компании да прекратят връзките си китайските технологични фирми, а Тръмп оказва натиск върху TikTok да продаде своя бизнес в САЩ на американска компания.

Търговия

Диспутът между двете държави ескалира до двегодишна търговска война, по време на пика на която бяха разменени мита върху стоки за 500 млрд. долара. Тръмп обвинява Пекин в нечестни търговски практики като субсидиране на местни компании и кражба на интелектуална собственост. Постигната по-рано тази година "първа фаза" на търговската сделка засега е в сила, но рисковете нарастват.

Huawei

Вашингтон определи Huawei Technologies и ZTE като заплаха за националната сигурност, посочвайки, че използването на тяхна технология ще направи комуникационните мрежи податливи на шпионаж. САЩ опитват да окажат натиск върху съюзниците си да не употребяват оборудване от Huawei за своите 5G мрежи.

Хонконг

Въпреки че по повод въвеждането на китайския закон за сигурността Тръмп не наложи същите мита върху износа от Хонконг като тези за континентален Китай, анулирането на някои специални привилегии за територията бе удар по имиджа й като стабилен хъб за международните компании. Освен това Вашингтон санкционира 11 китайци и техните съюзници в Хонконг.

Шпиониране

САЩ обвиняват Китай в шпионаж и упражняване на влияние през последните няколко години, включително вмешателство във вътрешната политика, кражба на интелектуална собственост и други. Пекин отрича обвиненията, че извършва кибератаки с цел домогване до държавни и търговски тайни.

Коронавирус

Тръмп обвинява Китай в нередности и прикриване на информация при справянето с коронавируса, който той нарича "китайския вирус". Двете страни наложиха взаимни рестрикции върху авиокомпаниите си, за да ограничат разпространението на заразата. През юли американският президент започна процеса по напускането на Световната здравна организация заради това, което определи като "неоправдана защита" за Пекин.

Синдзян

В Синдзян китайските власти твърдят, че се борят срещу сепаратизма и религиозния екстремизъм сред мюсюлманската етническа група уйгури. Около 1 млн. души са въдворени в трудово-възпитателни лагери. САЩ посочват, че това е "огромно нарушаване на човешките права".

Южнокитайско море

Териториалната експанзия на Китай в богатото на ресурси Южнокитайско море изправя страната срещу нейните съседи Виетнам, Филипините и Малайзия. САЩ са разположили военни кораби в близост до оспорваните области, за да се гарантира свободното преминаване през това, което смятат за международни води. Годишно през района минава търговия за над 3 трлн. долара.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар