🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Китай предупреди компаниите да не се замесват с политика заради Синдзян

H&M, Burberry, Nike, Adidas и други западни марки вече пострадаха

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Китайски държавни служители посъветваха шведската верига H&M и други чуждестранни компании да не правят необмислени ходове и политически коментари, след като по-рано изразиха опасения за принудителния труд в региона Синдзян.

H&M, Burberry, Nike, Adidas и други западни марки бяха засегнати от бойкота на китайски потребители през миналата седмица заради коментари на компаниите за доставките им на памук от Синдзян. Едновременно с нарастващото напрежение САЩ и други западни правителства засилват натиска върху Китай заради съмненията за нарушения на човешките права в китайския автономен регион, пише Reuters.

"Не мисля, че една компания трябва да политизира икономическото си поведение", заяви Сю Гуйсян, говорител на правителството на Синдзян, на пресконференция в началото на седмицата. "Може ли H&M да продължи да печели пари на китайския пазар? Вече не. Да вземат това решение и да участват в санкциите не е разумно. Това е като да вдигнеш камък и да го пуснеш върху собствените си крака", допълни той.

В Женева експертите на ООН за правата на човека изразиха загриженост заради предполагаемо задържане и принудителен труд на мюсюлмански уйгури в Китай. Те призоваха световните и местните компании "внимателно да изследват веригите си за доставки". Според изявление на експертите те са получили информация, която "свързва над 150 местни китайски и чуждестранни компании с бизнес в Китай" със сериозни нарушения на човешките права срещу уйгурските работници. Компаниите не са посочени.

"Твърди се, че уйгурските работници са били принудително наети в нискоквалифицирани трудоемки сектори като селско стопанство, текстил и облекло, производство на автомобили и технологии", заяви Данте Пеше, председател на работната група на ООН за бизнеса и правата на човека.

Китайските потребители започнаха да разпространяват през миналата седмица в социални медии изявление от 2020 г. на H&M, в което от компанията съобщава, че повече няма да произвеждат стоки с памук от Синдзян. Друг говорител на правителството на Синдзян заяви по време на брифинга, че китайците не искат продуктите на компании като H&M и Nike, които бойкотират памука от региона. Той твърди, че би приветствал компаниите да посетят памучните полета там, за да се убедят сами за условията на работа.

Западни санкции

В петък Вашингтон осъди държавната кампания на Китай в социалните медии срещу американски и други международни компании, които са поели ангажимент да не използват памук от Синдзян.

Вълната от бойкоти съвпадна с координиран набор от санкции, наложени от Великобритания, Канада, Европейския съюз и САЩ миналата седмица заради нарушения на човешките права в Синдзян. Правителството на САЩ публично обвини Пекин в геноцид срещу уйгурското етническо малцинство в региона. Пекин многократно отхвърли обвиненията в геноцид и нарушения на човешките права в региона и обвини Запада в политическа манипулация за дестабилизиране на Китай чрез санкциите.

През януари САЩ обявиха забрана за внос на всички продукти от памук, както и на домати от района поради твърденията за принудителен труд от задържани уйгурски мюсюлмани. В миналото западните правителства и правозащитни организации са обвинявали властите в западния регион в задържане на уйгури в лагери, където някои бивши затворници заявиха, че са били обект на идеологическо въздействие. Китай многократно отрече всички подобни обвинения и заяви, че лагерите са за професионално обучение и борба с религиозния екстремизъм.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Китай прави демонстрация за претопяване на население тип началото на ХХ. век. Те за себе си са прави - не са имали силна държава по времето, когато другите държави са налагали своите "възродителни" процеси.

    Само че е малко нагло пред очите на хората да нарушаваш сума ти международни стандарти за правата на хората все едно си КНДР и да очакваш всички да си мълчат.

    Нередност?
Нов коментар