Меркел и Байдън: Добрите приятели могат да имат разногласия за "Северен поток 2"

Двамата лидери обаче са на едно мнение, че Русия не трябва да използва тръбпоровода като геополитическо оръжие

"Добрите приятели могат да имат разногласия." Това заяви американският президент Джо Байдън след срещата си с германския канцлер Ангела Меркел в Белия дом в четвъртък, след като двамата лидери не успяха да постигнат решение относно противоположните си позиции за руския тръбопровод "Северен поток 2". Все пак обаче те са поискали от съветниците си да разгледат потенциални мерки, които могат да се предприемат, ако действията на Москва представляват заплаха. Освен това са на едно мнение, че на руските власти не трябва да се позволява да използват енергията като "геополитическо оръжие".

САЩ настояват Германия да гарантира, че Москва няма да използва тръбопровода, който е готов на 98%, за да навреди на Украйна и на други страни в Източна Европа. След срещата Меркел заяви, че Русия може да бъде подложена на европейски санкции, ако наруши споразумението да продължи да транспортира газовите доставки през Украйна. Байдън пък коментира, че е изразил своите опасения пред германския канцлер относно "Северен поток 2", който ще доставя газ до Германия, като прескача Украйна и така я лишава от транзитни такси.

Споразумение преди август?

САЩ и Германия работят по постигането на договорка, която ще отложи подновяването на понастоящем вдигнати американски санкции, но тази седмица стана ясно, че няма да има сделка до срещата на Байдън и Меркел, пише Reuters. През май Вашингтон обяви, че поведението на компанията зад проекта "Северен поток 2" и на нейния главен изпълнителен директор подлежи на санкции, но рестриктивните мерки бяха вдигнати, за да се позволи постигането на споразумение и възстановяването на отношенията с Берлин, пострадали при управлението на администрацията на Доналд Тръмп.

Байдън обаче е под натиск у дома в крайна сметка да наложи санкциите. Той защити позициите си, но подчерта, че двамата с Меркел са "обединени в убеждението, че на Русия не трябва да се позволява да използва енергията като оръжие, с което да заплашва съседите си". Германският канцлер заяви, че Берлин и Вашингтон имат различия относно проекта, но Украйна трябва да остане транзитна страна и германското правителство ще реагира, ако Москва не зачита украинския суверенитет. По думите й ЕС има инструменти, които да използва, включително санкции, ако Русия прекрати прокарването на газовите доставки през Украйна.

Двамата лидери обещаха инвестиции, насочени към подкрепа на украинската енергийна трансформация, ефективност и сигурност. Това може да бъде фактор в бъдещо споразумение, очаквано преди август, което да премахне заплахата от американски санкции срещу тръбопровода.

"Незаменими" отношения

Това вероятно е последното посещение на Меркел в Белия дом преди нейното оттегляне от политиката и Байдън използва възможността, за да я поздрави за нейната "изключителна служба за Германия и света". Германският канцлер пък заяви: "Аз ценя приятелството."

Джон Емерсън - американски посланик в Германия по време на управлението на Барак Обама, коментира пред Reuters, че отношенията остават "незаменими" за САЩ, тъй като Берлин е съюзник в НАТО и играе ключова роля на посредник във връзките с Русия, Близкия изток и Северна Африка.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    Двамата нови приятели да вземат първо да обяснят какво се разбира под констатацията, че Русия ще "използва енергията като "геополитическо оръжие": когато продава газ на Германия или когато не продава газ на Германия?

    А и прекрасно би било анонимният преразказвач за вземе да се пообразова по темата вместо да засипва публиката с ретранслиране на наивни пропагандни клишета.

    Играта с газа и доста по-дълбока:
    1. Т.н. "руски СП-2" изобщо не е руски, защото 50% от собствеността върху газопровода е в западни компании (ОМV, RDShel, ВР и пр) още преди да се е направила първата му копка;
    2. И именно диверсификацията на риска и загубите донякъде обяснява защо руснаците не си дават зор с дострояването му и правеха цирковете с околосветското плаване (с военен ескорт!) на "Акад. Черский", който след месеци плаване стигна в Балтийско, постави 2-3 тръби и си тръгна с пълна газ по значително по-прекия Северен морски път обратно за Находка, за да продължи да строи много важния за Москва газопровод към Япония.
    3. След студената зима газовите хранилища в Европа са все още без достатъчно запаси за идващата зима. Полетата в Северно море са на изчерпване. Американският СПГ чисто количествено, а и ценово не може да е конкурент на руския тръбопроводен. Ако можеше, СП отдавна да е забравен.
    4. Успоредно с това в Германия вече е създадена газова борса, която (на много зелено) да препродава на съседните страни недошлия още руски газ.
    5. Студена беше миналата зима и в Източна Азия. По тази причина цената на СПГ там в пика надмина 1000 долара за 1000 куб.м., докато в Европа не премине 330 долара. Логично е производителите да предпочитат товарят за там, защото дори и в спокойните периоди цената на газа в Азия е с около 30% по-висока от тази в Европа.
    6. Незабелязано за мнозина премина договарянето на Исламабад и Москва руски компании да строят Пакистански поток. Споко, Русия няма да доставя газ за него, но 12 млрд куб м. катарски газ вместо в Европа ще отива да пълни Пакистански поток.
    7...

    Стига толкова,

    Нередност?
Нов коментар