🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво се разбраха САЩ и Германия за "Северен поток 2"

Украйна е поискала консултации с Европейската комисия и с Берлин във връзка с опозицията си срещу тръбопровода

САЩ заявиха, че са постигнали споразумение с Германия да предотвратят използването на тръбопровода "Северен поток 2" като геополитическо оръжие от страна на Русия. Заместник държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Виктория Нюланд коментира, че става въпрос за "лош тръбопровод", но сделката предвижда санкции срещу Москва, ако опита да изнудва Украйна.

Associated Press пише, че според условията на договорката Киев ще получи 50 млн. долара под формата на кредити за технология за "зелена" енергия. Освен това Берлин ще администрира т.нар. Зелен фонд за страната и ще работи за генерирането на поне 1 млрд. долара от различни източници, включително от частния сектор, съобщава Politico.

В германско-американската декларация се казва, че Берлин "ще следва духа на Третия енергиен пакет по отношение на "Северен поток 2" в германската юрисдикция, за да осигури разделяне на собственика на тръбите от този на пренасяния газ, както и достъп на трети страни". Транзитният договор на Украйна с Русия е до 2024 г. и в декларацията Германия се ангажира да помогне на Киев за 10-годишното му удължаване. На практика при използването на пълния капацитет на "Северен поток 2" Москва ще може да заобикаля преноса през Украйна.

Опозицията на Украйна и Полша

Тръбопроводът, минаващ под Балтийско море, е почти завършен и ще удвои руския газов износ за Германия. Украйна твърди, че проектът ще застраши суверенитета й. Страната ще изгуби около 3 млрд. долара на година от газови транзитни такси. Полша също е против "Северен поток 2", като твърди, че тръбопроводът заплашва сигурността на Централна и Източна Европа. САЩ пък го смятат за вреден за енергийната независимост на континента. Докато Москва описва проекта за 10 млрд. долара, който ще има капацитета от 55 млрд. куб. метра газ годишно за Европа, като чисто търговски.

През май Вашингтон обяви, че поведението на компанията зад проекта "Северен поток 2" и на нейния главен изпълнителен директор подлежи на санкции, но САЩ се отказаха от рестриктивните мерки, за да се позволи постигането на споразумение и възстановяването на отношенията с Берлин, пострадали при управлението на администрацията на Доналд Тръмп. Американският президент Джо Байдън обаче е под натиск у дома в крайна сметка да наложи санкциите.

Миналата седмица Байдън се срещна с германския канцлер Ангела Меркел в Белия дом. Двамата лидери обаче не успяха тогава да постигнат решение относно противоположните си позиции за руския тръбопровод и президентът на САЩ коментира: "Добрите приятели могат да имат разногласия."

"Политическа, военна и енергийна заплаха"

Сега Украйна е поискала консултации с Европейската комисия и Германия за "Северен поток 2" съгласно Споразумението за асоцииране с ЕС. В чл. 274 от този документ се казва, че страните "са длъжни да си сътрудничат по въпроси, засягащи търговията с природен газ и за устойчивото развитие и сигурността на доставките". Украинският външен министър Дмитрий Кулеба също така е изпратил съвместно изявление с полския си колега, в което се посочва, че усилията за успокояване на техните притеснения "не могат да се сметнат за достатъчни".

В изявлението се казва, че решението на Байдън да прекрати опозицията срещу тръбопровода е създало "политическа, военна и енергийна заплаха за Украйна и Централна Европа, като същевременно е увеличило потенциала на Русия да дестабилизира ситуацията със сигурността в Европа, водейки до разделение сред членките на НАТО и на ЕС".

В сряда Комисията по външната политика към украинския парламент публикува изявление, призоваващо САЩ, Германия и ЕС да спрат завършването на "Северен поток 2", защото той е "недопустим".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Щом ви влече - преразказвайте, ама не оттук-оттам, защото така променяте смисъла на статията в Politico.
    https://www.politico.com/news/2021/07/20/us-ukraine-russia-pipeline-500334

    Най-същественият момент, който е спестен тук, е, че от Вашингтон много настоятелно са помолили Киев да не изтерясва след публикуването на съвместното изявление по СП-2, просто защото поставят бившия хегемон в нелепата ситуация да не може да спре някакъв си газопровод.

    А като че ли може...

    Нередност?
  • 2
    bobsyn avatar :-|
    Batezuzi

    Няма логика за Германия да плаща такси на Полша и Украйна за транзит на газ ако може да си го достави директно от Русия. Да, газопроводите струват пари, но от гледна точка сигурност на доставките винаги е по-добре без посредници.

    Нередност?
Нов коментар