🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Меркел е под натиск да спре подкрепата за "Северен поток 2" заради Навални

Призиви да размисли за общия проект идват дори от партията на германския канцлер

Reuters    ©  Reuters

Германският канцлер Ангела Меркел е под натиск да прекрати подкрепата за съвместния германско-руски проект "Северен поток 2" заради отравянето на руския опозиционер Алексей Навални, пише Guardian. В сряда Меркел заяви, че е имало опит Навални да бъде накаран да замлъкне чрез употребата на "Новичок".

Германската Зелена партия призова канцлера да използва почти завършения проект, за да накара Москва да даде обяснения. "Северен поток 2" вече не е нещо, което можем да градим заедно с Русия. Този открит опит за убийство чрез мафиотските структури на Кремъл не само трябва да ни притеснява, но са необходими и истински последствия", посочват "Зелените".

Призиви за спиране на изграждането на тръбопровода идват и от партията на Меркел. Норберт Рьотген, който е кандидат за лидерския пост в Християдемократическия съюз, коментира, че завършването на проекта ще окуражи "нечовешката политика" на руския президент Владимир Путин. "След отравянето на Навални се нуждаем от силен европейски отговор, който Путин да разбере", посочва Рьотген.

"Празни думи"

В. Bild също призова Меркел да размисли: "Правителството може да осъди отравянето на критика на Путин Навални по най-силния начин. Може да поиска отговори от Кремъл. Но докато действа в съдружие с Путин по "Северен поток 2", всички тези декларации са празни думи."

Русия от своя страна твърди, че няма причина да бъде обвинявана за Навални, и казва, че санкции от Германия или други страни биха били прибързани. Говорител на Путин коментира: "Няма основания да се осъжда руската държава. И не сме склонни да приемаме никакви обвинения за това."

Какви да са санкциите

Спиране на продължаването на "Турски поток" през Балканите до Унгария беше посочено от Reuters сред вариантите за отговор на Европа на нападението срещу Навални. През последните дни замразяването на този проект, наричан от правителството на Бойко Борисов "Балкански поток", се появи и като една от възможностите да бъде санкционирана Анкара за продължаващото напрежение заради нейни кораби за сондажи в спорни части от Източното Средиземноморие. През лятото, макар и по друг повод, държавният секретар Майк Помпео предупреди бизнеса бързо да се оттегли от "Северен поток 2" и "Турски поток", ако не иска да си има проблеми с Вашингтон. Тогава американският посланик в България Херо Мустафа се срещна с Борисов и се смяташе, че една от темите на разговора е била очакваните американски санкции срещу проекта, което ще се отрази на България.

"Всяко действие за "Турски поток" ще има за цел на практика прекратяване на експанзията към Европа", пише сега Reuters. Агенцията припомня, че руското външно министерство е заявявало, че заплахите за санкции срещу газопроводите са "политически натиск" и "нелоялна конкуренция".

Евентуални мерки за "Балкански поток", който почти е построен, вероятно ще наподобяват коментираното за "Северен поток 2" - заплаха от санкции за всяка компания, която извършва услуги, застраховане, презастраховане, ремонти и лицензиране на газопровода. Но блокиране на тези два проекта няма да е лесно, включително защото Меркел защитава "Северен поток 2" в Европейската комисия и срещу натиска от САЩ.

Други възможни санкции

- Блокиране на активи и замразяване на сметки на конкретни лица в Русия, замесени в случая с Навални. Този вариант изглежда далечен за реализиране, защото ЕК обяви, че първо трябва разследване да установи кои са тези руснаци.

- Изгонване на дипломати - беше приложен след покушението срещу Сергей Скрипал и дъщеря му през март 2018 г., но е смятан от някои лидери за твърде мека реакция за скандал от мащабите на този с Навални.

- Икономически санкции - в момента има наложени такива срещу руски енергийни, финансови и оръжейни компании, както и забрана да се прави бизнес с анексирания Крим. За общи санкции на ЕС е нужно единодушие сред 27-те страни членки.

- Ограничаване възможността чужденци да купуват руски държавни облигации.

- Изключване на Русия от системата SWIFT - това бе обмисляно и от американците след 2014 г., но така и не беше използвано, защото мярката е крайна и ще извади Русия от системата за междубанкови плащания и на практика прави почти невъзможни финансови транзакции с нея.
7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 2
    • + 1

    За мен винаги двата проекта Северен поток 2 и Балкански поток са били свързани. Ако германците завършат Северен поток 2, въпреки натиска от американците, ще стане и Балкански поток. И обратно. В момента част от това което се случва у нас е свръзано точно с тези два потока!

    Нередност?
  • 2
    telqk avatar :-?
    telqk
    • - 1

    До коментар [#1] от "scuby":
    Естествено че са свързани - путин никога не е крил, че иска да заобиколи Украйна за назидание. За голямо съжалени Русия и Германия са си дружки още от времето на Руската империя. А и нашите русороби не падат по-ниско. Самата снимка показва същността на комсомолката - тулуп като баце!

    Нередност?
  • 4
    rudel avatar :-P
    Vasil Grozdanov
    • - 3
    • + 1

    Винаги когат се случи нещо, някакво събитие и не се знае кой е авторът на дневен ред идват два въпроса.Кой има мотив и кой има полза?Ако допуснем, че руснаците не са тотални дебили,то всеки може сам да си отговори сам на въпроса.Кому е нужно точно в този момент да трови един човек,който е господин Никой в руската политика.Да, добри разследвани за корупцията в Русия правеше Навални,но и там като у нас, никой не се притеснява от пачки кинти кюлчета злато по чекмеджетата.

    Нередност?
  • 5
    ___b avatar :-|
    ___b
    • + 1

    И вероятно оставката ще дойде едеа след финализирането на българската част от трасето, за да се минимизира риска от спиране на проекта.

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-P
    D-r D

    Кой има интерес от премахването тъкмо в този момент на един неособено опасен опозиционер като Навални, който се е такъв от поне десетилетие?
    Цели се нещо много просто - пропаганден натиск за омаскаряване на ония Борджии в Кремъл и ... спиране на Северен-2.
    Да обобщя "руснаците" си тровят опозиционер и им спират газопровод. Но освен Северен-2 те строят и Турски-2!
    Ха сега: кой в БГ ще глътне новичока, за да спрем Турски-2?

    Нередност?
Нов коментар