🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Меркел изпраща преговорен екип в САЩ за "Северен поток 2"

Това става дни след като Вашингтон се отказа от санкции срещу проекта и преди първата визита на Байдън в Европа

Германският канцлер Ангела Меркел изпраща преговорен екип в САЩ, който да обсъди с американска страна спорния тръбопровод "Северен поток 2". Според медийната група Funke, цитирана от Bloomberg, германската делегация е водена от съветниците на Меркел по външната политика и по икономическите въпроси и е планирана среща с постоянния търговски представител на САЩ Катрин Тай.

Това се случва на фона на подобряването на отношенията между Вашингтон и Берлин при новата администрация на Джо Байдън и дни преди първата визита на американския президент в Европа. Очаква се да бъде засегнато и продължаващото напрежение в икономическите връзки между двете страни. Потенциална тема са митата върху вноса на стомана и алуминий от Европа, които бяха наложени от предишния президент на САЩ Доналд Тръмп и все още са в сила.

Полагането на тръбите продължава

Миналата седмица Байдън потвърди, че се отказва от санкциите срещу основната компания зад "Северен поток 2", като това се отнася и за санкциите срещу изпълнителния ѝ директор Матиас Варниг. Като аргумент бе посочено, че проектът е почти завършен и американските действия биха навредили на отношенията с Европа. Държавният департамент заяви, че "Северен поток 2" и нейният изпълнителен директор са свързани с действия, подлежащи на санкции, но е от национален интерес за САЩ да се откажат от санкциите.

Тръбопроводът, който ще транспортира руски природен газ до Германия, от години е основен източник на напрежение в трансатлантическите връзки, като Вашингтон твърди, че проектът ще даде на управляващите в Москва лостове за влияние над американските съюзници в Европа. Сега Меркел приветства решението на Байдън, а от "Газпром" коментират, че работата по полагането на тръбите продължава, макар да не може да се каже кога проектът, който е готов на 95%, ще бъде изцяло завършен.

В сряда германският външен министър Хайко Маас потвърди пред Reuters новината за изпращането на делегация относно "Северен поток 2" в САЩ: "Това ще бъде темата на разговорите във Вашингтон. Уверен съм, че ще успеем да намерим път напред, макар че няма да е лесно и може и да не стане бързо."

Американските аргументи

Миналата седмица Байдън заяви, че е бил срещу тръбопровода още от самото начало, но се е отказал от санкциите, защото той е бил "почти напълно завършен" до момента на встъпването му в длъжност през януари. На въпрос защо позволява на Русия да приключи успешно проекта, той отговори: "Защото е почти напълно завършен, на първо място. И не може да се каже, че аз мога да позволя на Германия да прави или да не прави нещо. Да наложа санкции сега би било непродуктивно по отношение на нашите отношения с Европа."

Американският президент посочи, че Берлин е наясно с неговите притеснения. "Те знаят какво е мнението ми и се надявам, че може да работим върху това как те ще се отнасят към въпроса оттук нататък."

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Тая ала-бала я пише навсякъде.

    Къде ви е експертизата, бивш Капитал?
    И като сте казали А, защо не можете да кажете и Б?
    Кой трябва да отговори да купа въпроси ЗАЩО това се случва?

    И още:
    1. Защо победена Германия след 1945 г за пръв път се изрепчва на собственика си?
    2. Защо Газпром не си дава зор цяла година да дострои СП2? Много му пречеха, така ли? А сега като не му пречат защо не си счупва краката да дострои СП2?
    3. Защо Акад. Черский м.г. направи шоуто с медленото си околосветско от Тихия покрай Индия, Африка Ламанша та до Балтика, винаги придружаван от военен кораб и танкер?
    4. Защо сложи там 3-4 тръби и по Северния морски път този път много бързо се прибра в Находка, за да си дострои там газопровода за Япония?
    5. Защо Фортуна се мотае месеци на 1/3 от капацитета си?
    6. Защо руснаците непрекъснато отлагат във времето пуска, а германците все повече настояват това да се случи час по-скоро?
    7. Защо Меркел праща емисари при Байдън, едва когато САЩ започнаха да увисват със санкциите?
    8. Защо 40% от доставките си за ЕС Газпром прави по фиксирани цени, привързани по традиционния гронингенски модел към цените на нефта, пък останалите 60% продава на спотовия пазар? Защо Третият енергопакет задължава членовете на ЕС да не влизат в дългосрочни спотови контракти, което в тая ситуация работи за Газпром?

    Мога освен с въпроси да помогна и с фактология:
    1. След студената зима и пролет на 2020/2021 газохранилищата в ЕС са празни. Но празни са и в изкаралата още по-студена зима СИ Азия.
    2. При "кожодерските" газпромовски 348 дол/1000 куб.м. газ за Европа, в Азия цената в пика в края на зимата достигна1100 дол/1000 куб.м, а нормално е 30-35 дол. над тази за Европа.
    3. Азиатските тигри и китайският им звероукротител потенциално винаги ще са по-благодатен пазар от европейския, едно, защото е по-скъп, и второ - защото не обвързват търговията с политика. А и не са на американски синджир.
    4. Газпром онзи ден подписа с донеотдавнашния американски палаш (и от няколко години китайски) Пакистан договор за строеж на Пакистански поток за 12,5 млрд куб м. до Карачи на Арабско море. Т.е. пътят на руския газ до СИ Азия ще се скъси още повече.

    Още ли да пиша, Капитал, или ще се сетите, че сте медия, а не радиоточка?

    Нередност?
  • 2
    weiss avatar :-|
    Weiss

    До коментар [#] от "":

    Само едно уточнение, докторе: контракта в Пакистан (Пакистански поток) е за строеж на "вътрешен" газопровод - от разтоварища за втечнен газ в Карачи до Лахор на север на 1100 км. Там се планира и ГЕЦ на газ. По този конкретно газопровод, 26% от собствеността на който е на руските инвеститори (не Газпром), 74%-на Пакистан, няма да тече газпромовска газ, а най-вероятно катарска. Но е отдавнашен, изстрадал и знаков проект, пробив, който не можаша да спрат и янките, и Индия.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Re; weiss
    Благодаря. Заинтересувахте ме и почетох. Оставам с впечатление, че закачките с Пакистански са две:
    Първата е, че 12.6 млрд куб.м. катарски втечнен газ няма да отидат в Европа, за да конкурират Газпром, а ще пълнят Пакистански на по-добра цена. А Европа ще си остане да бъде задоволявана единствено то Русия. Газово.;
    Втората е, че заради вложените 2,5 млрд долара в строителството на Пакистански ще се експлоатира от руските му инвеститори 25 г.

    Дотук много добре звучи. И като европейска стратегия, и като стъпване между Иран и Индия.

    Нередност?
Нов коментар