🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сърбия пусна за първи път зелени облигации

С лихва от 1% и 7-годишен падеж държавата успя да набере близо 3 млрд. евро

Сърбия се превърна в първата европейска страна извън ЕС, която емитира зелени ценни книжа.
Сърбия се превърна в първата европейска страна извън ЕС, която емитира зелени ценни книжа.
Сърбия се превърна в първата европейска страна извън ЕС, която емитира зелени ценни книжа.    ©  Kalman Nemet
Сърбия се превърна в първата европейска страна извън ЕС, която емитира зелени ценни книжа.    ©  Kalman Nemet
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Сърбия емитира през миналата седмица два пакета от облигации, деноминирани в евро. За първи път в историята страната предложи на пазара зелени облигации, като планираният обем беше 1 млрд. евро, с падеж от седем години. Зелените облигации са емитирани с лихва от 1%, което е най-ниската ставка досега за сръбски ДЦК. Според данни на Сръбската национална банка инвестиционното търсене на търга е било тройно над очакванията, като заявките са надвишили 3 млрд. евро. В същото време е била емитирана и конвенционална 15-годишна облигация в размер на 750 млн. евро, при купон от 2.05% и доходност от 2.3%. Според сръбската финансова институция търсенето на обикновените облигации е надхвърлило 2.5 млрд. евро.

"Поредното успешно представяне на страната ни на международния пазар и забележителният интерес на международните инвеститори към сръбските облигации, които надхвърлиха 6 млрд. евро по време на търга, само потвърждава доверието на инвеститорите в дългосрочната устойчивост на силните икономически резултати на Сърбия и макроикономическа стабилност", заяви управителя на СНБ, Йоргованка Табакович.

Според него фактът, че в среда на продължителна несигурност на световните пазари, Сърбия отново постигна изключително благоприятни условия за финансиране, само потвърждава, че известните инвеститори оценяват положително икономическите резултати след кризата и че вече възприемат страната като такава с висок инвестиционен рейтинг, т.е. предлагащ висока сигурност на инвестицията.

С издаването на зелени облигации Сърбия се превърна в единствената държава извън ЕС, издала такъв финансов инструмент. Според СНБ средствата ще бъдат използвани за финансиране или рефинансиране на нови и съществуващи разходи, насочени към още по-устойчив растеж на местната икономика, чрез инвестиции в областите на възобновяема енергия, енергийна ефективност, транспорт, устойчиво управление на водите и предотвратяване и контрол на замърсяването.

Все още няма коментари
Нов коментар