🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Зрителският интерес към олимпийските игри спада глобално

Телевизионният рейтинг се покачва само в Австралия и Япония

Телевизионният рейтинг на олимпийските игри е значително по-нисък от нивата, които се наблюдаваха на игрите в Рио преди пет години, както и в Лондон през 2012 г. Данни за откриващата церемония и първите няколко дни показват, че това са най-малко гледаните олимпийски игри в историята.

Сравнението на игрите в Токио с други не е лесно заради часовата разлика и повечето платформи, които предават на живо, но въпреки това тенденцията е ясна. 16.9 млн. души в САЩ са гледали церемонията за откриване, като това е спад от 36% спрямо откриването на олимпиадата през 2016 и 58% спрямо Лондон през 2012 г.

Според NBC, която ексклузивно предава игрите от Токио, това е най-малкият брой хора, наблюдавали церемонията, от 33 години. Гледаемостта на най-големия спортен форум нарасна до 19.4 млн. души на 25 юли, но оттогава пада, като стига 15.7 млн. три дни по-късно.

Проблемът е сериозен за NBC, след като телевизията плати 7.65 млрд. долара, за да запази правото на единствено излъчване до 2032 г., когато ще се проведат игрите в Бризбейн в Австралия. Компанията предава състезанията по осем свои канала, а отделно има възможност и за гледане чрез стрийминг услугата на NBC - Peacock. Излъчването е безплатно в САЩ, като изключение прави мъжкият баскетболен турнир. Ако има желаещи да гледат турнира, то могат да го направят само през Peackock срещу сумата от 4.99 долара.

Причините

Притежаваната от Comcast телевизия намира причината за спадащия зрителски интерес в няколко фактора. "Имахме малко лош късмет, имаше негативни настроения към игрите, тя беше отложена с година, а и няма фенове", заявява Джеф Шел, изпълнителен директор на NBCUniversal, пред Reuters.

Според експерти различните възможни канали и начини за гледане объркват хората, което води до допълнително понижение на интереса. "Преживяването за зрителя трябва да бъде опростено", смята Патрис Кукинело, който работи като кредитен анализатор.

В Европа положението е подобно, но е трудно да се сметне точният брой зрители. Това е така заради факта, че голяма част от държавните телевизии, които предават олимпиадата, трябва да се конкурират с Eurosport, който също отразява случващото се в Токио. Въпреки това с почти 800 хил. души е спаднала гледаемостта във Франция, което представлява понижение от 17.4% спрямо Рио 2016 г. и 74% спрямо Лондон 2012 г. В Германия няма данни за сравнение с предните две издания на спортното събитие, но все пак се наблюдава спад от 73% в сравнение с откриващата церемония на Пекин 2008 г., която беше излъчвана в същия часови пояс като тази в Токио. BBC отчете спад на зрителите от 39% сравнено с Рио 2016.

Има и добрирезултати

Два са телевизионните пазари, на които се наблюдава покачване на зрителския интерес - Австралия и Япония. Двете държави, които имат часова разлика от един час, наблюдават повишаване на зрителите с поне 20%. В Австралия, където игрите са предавани от телевизионната група Seven Network, ръстът е 20%. Откриването на олимпиадата е и най-гледаното събитие по телевизията през годината. Стрийминг услугата на Seven Network - 7mate, стана третият най-гледан канал в страната през последната седмица. В Япония поне 70 млн. души са наблюдавали откриването на игрите на живо, като това превърна церемонията в най-наблюдаваното събитие по телевизията в последните десет години.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка

    Часовата разлика и липсата на публика по трибуните определено влияят на зрителския интерес.

    Нередност?
Нов коментар