🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Американският Сенат одобри 250 млрд. долара за технологичната конкуренция с Китай

Финансовият пакет е насочен към области като изкуствения интелект, квантовия компютър и полупроводниците

Пекин приоритизира развиването на високотехнологичния сектор
Пекин приоритизира развиването на високотехнологичния сектор
Пекин приоритизира развиването на високотехнологичния сектор    ©  Reuters
Пекин приоритизира развиването на високотехнологичния сектор    ©  Reuters

Сенатът на САЩ одобри огромен финансов пакет за стимулиране на производството и изследванията в технологичния сектор. Прокараното законодателство осигурява над 250 млрд. долара за стимулиране на конкурентоспособността на страната спрямо Китай в области като изкуствения интелект, квантовия компютър и полупроводниците. То беше подкрепено както от демократи, така и от републиканци, което показва единодушието в Сената за необходимостта от предприемането на действия относно разрастващото се влияние на Пекин. Документът обединява различни мерки, свързани с Китай, в най-голямото индустриално законодателство от десетилетия, пише Financial Times.

Следващата седмица Камарата на представителите ще започне дебатиране на свое законодателство за Китай. Макар че финансовият пакет мина безпрепятствено в Сената, очакванията са за големи дискусии в Камарата на представителите как двете камари да обединят своите законодателства в едно, което да получи подкрепата на целия Конгрес и да стане закон след разписването от президента Джо Байдън.

Какво включва

Сегашният пакет осигурява 120 млрд. долара инвестиции в технологии като изкуствения интелект и квантовия компютър, които Пекин вече е приоритизирал като част от политиката си за развиването на високотехнологичния сектор. Отпускат се още 52 млрд. долара за индустрията, свързана с полупроводниците, за да се тушират притесненията, че САЩ са прекалено зависими от други страни, докато Китай се стреми да развие производството си на чипове.

Документът включва и мерки за противодействие на Пекин. Сред тях е забраната правителствени агенции да купуват дронове, произведени от китайски компании. Освен това разузнавателните служби се задължават да представят пред Конгреса доклад за влиянието на Китай в международни организации като Световната банка, Международния валутен фонд, ООН и Световната търговска организация. Забранява се и на федерални служители да свалят китайското приложение TikTok на правителствени електронни устройства.

Наваксване и задминаване

Американските правителствени представители демонстрират, че са наясно с нарастващата роля на технологиите в съревнованието с Китай. Противодействието на властите в Пекин е единствената тема в Конгреса, по която има консенсус между демократи и републиканци, като зададената посока е на предприемане на по-твърда позиция спрямо Китай.

Действията на Сената идват на фона на предупрежденията, че Пекин наваксва, а в някои аспекти вече задминава САЩ в областта на технологиите. През март Националната комисия по изкуствения интелект прогнозира, че Китай може да изпревари американците като водеща световна сила в изкуствения интелект до десетилетие.

Нови случаи на COVID-19 в Китай възпрепятстват търговията

Нови случаи на COVID-19 в Южен Китай блокират дейността в някои от най-натоварените пристанища в страната. Това води до притеснения от допълнително възпрепятстване на международната търговия и от покачване на цените на износа, пише Financial Times.

От края на май са регистрирани над 100 нови заразявания в провинция Гуандун - един от най-важните китайски производствени центрове, което доведе до затягане на противоепидемичните мерки. Работата в терминала за контейнери Янтян в град Шънджън, който преустанови износа за седмица миналия месец след положителни тестове на служители, намаля рязко.

Забавянето, което се отрази негативно на близките пристанища Нанша и Шекоу, показва зависимостта на глобалната шипинг индустрия от появата на нови инфекции в Китай, където като цяло новозаразените с болестта остават по-малко спрямо други големи икономики.