🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Японската икономика се възстановява по-бързо от пандемията през второто тримесечие

Върнатите противоепидемични мерки заради делта варианта обаче помрачават прогнозите

Японската икономика се възстановява по-бързо от очакванията през второто тримесечие след спад на БВП с 3.7% през първите три месеца на 2021 г. Това показва, че потреблението и капиталовите разходи укрепват след първоначалния удар от коронакризата, пише Reuters.

Икономическият растеж на страната е 1.3 % на годишна база в периода април - юни, сочат предварителни данни на японското правителство, което е нагоре спрямо осреднените очаквания на финансовите пазари за ръст от 0.7%. Анализатори обаче очакват скромен растеж през настоящото тримесечие, тъй като върнатите противоепидемични мерки се отразяват негативно на разходите на домакинствата.

Какво показват данните

Все пак възстановяването е по-слабо от това на другите развити икономики, включително на САЩ, които регистрираха ръст на годишна база от 6.5% през второто тримесечие. Според главния икономист на Dai-ichi Life Research Institute Йошихики Шинке няма голям оптимизъм за настоящите месеци, тъй като скокът в инфектирането с коронавирус увеличава възможността за затягане на карантинните мерки: "Японската икономика стагнира през първата половина на тази година и има риск от свиване през юли - септември. По-категоричното възстановяване ще трябва да почака до края на годината".

Данните показват, че потреблението се е повишило с 0.8% през април - юни в сравнение с предишното тримесечие, което опровергава прогнозите за спад от 0.1%. Капиталовите разходи също са се увеличили с 1.7% след спад от 1.3% през предишното тримесечие. В резултат вътрешното търсене е допринесло с 0.6% процентни пункта за ръста на БВП. Износът пък е нагоре с 2.9% през април - юни спрямо предишните три месеца на годината.

"Частното потребление нарасна неочаквано, а резултатите за капиталовите разходи се оказаха стабилни. Въпреки това данните оставят впечатлението, че възстановяването на икономиката спрямо първото тримесечие е слабо", коментира Такеши Минами от Norinchukin Research Institute.

Неочакваните резултати за потреблението през април - юни също така подчертават дилемата, пред която е изправено правителството, тъй като гражданите започват все повече да не спазват призивите за доброволно оставане вкъщи. Затова от икономическото министерство казват, че реакцията за ръста на БВП е смесена, защото показва, че желанието на домакинствата за по-голямо потребление е силно въпреки противоепидемичните ограничения. И уточняват: "Наш приоритет е да предотвратим разпространението на вируса. За икономиката е много лошо тази ситуация да продължава."

Заплахи за крехкото възстановяване

Икономиката на страната се отърси от миналогодишния удар от пандемията благодарение на силния износ, макар че бавните равнища на ваксиниране и многократните карантинни рестрикции се отразиха негативно на потреблението. Скокът на новозаразените с новия делта вариант на вируса в Азия доведе до затруднения с веригите за доставки за някои японски производители, което може да се отрази на производителността на фабриките и да засегне все още крехкото възстановяване.

През 2020 г. японската икономика регистрира свиване от около 4.8% през годината, което беше първото от повече от десетилетие.