🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Японският премиер Суга подава оставка заради неуспеха срещу корона кризата

Това решение отбелязва завръщане на политическата несигурност в страната, акциите поскъпнаха до 30-годишен връх

Популярността на Суга спадна до под 30%
Популярността на Суга спадна до под 30%
Популярността на Суга спадна до под 30%    ©  Reuters
Популярността на Суга спадна до под 30%    ©  Reuters

Японският премиер Йошихиде Суга ще слезе от поста си година след като встъпи в длъжност на фона на рязко спаднала популярност заради неуспеха в борбата с коронавируса. В петък той е обявил, че няма да се кандидатира за преизбиране на вътрешните избори на управляващата Либералнодемократическа партия (ЛДП) по-късно този месец, пише Financial Times.

Победителят в този вот ще поведе партията на парламентарните избори, които трябва да се проведат до 30 ноември. Решението на Суга отбелязва завръщане на политическата несигурност и на бързите смени на премиери в Япония след дългия период на стабилност при бившия министър-председател Шинздо Абе, който слезе от поста по здравословни причини преди около една година.

Кои са претендентите

Популярността на Суга спадна до под 30%, което може да означава, че ЛДП ще се сблъска с трудности на парламентарните избори на фона на обявено извънредно положение заради коронавируса в много от големите градове. След като рейтингът му не успя да се възстанови след Олимпийските игри в Токио, влиянието на премиера започна да намалява. Вътрешнопартийният вот ще се проведе на 29 септември и все по-набиращи популярност конкуренти, сред които бившият външен министър Фумио Кишида, обявиха, че ще се кандидатират за лидерското място в ЛДП.

Претенденти от други фракции на партията ще се присъединят към Кишида в надпреварата. Според социологическите изследвания най-популярният кандидат би бил министърът, отговарящ за ваксинациите, Таро Коно, който е бил също така министър на отбраната и на външните работи. Други кандидати, присъстващи в проучванията, са бившият министър на отбраната Шигеру Ишиба, екологичният министър Шинджиро Коидзуми и дори Шиндзо Абе.

Доволни инвеститори

В условията на фракционно разделение в ЛДП на победителя вероятно ще му се наложи да изгради коалиция от подкрепящи го представители на партията. Най-значими са фракцията от 96 членове, свързана с Абе, и 55-членният блок на финансовия министър Таро Асо.

В краткосрочен план инвеститорите вероятно ще приветстват новината за слизането от поста на Суга. Акциите на борсата в Токио достигнаха 30-годишен връх, защото инвеститорите очакват новото правителство след изборите да обяви нови икономически стимули.

"Следващият въпрос, върху който биха се фокусирали пазарите, ще бъде колко места може да загуби ЛДП на парламентарните избори, но в краткосрочен план мисля, че инвеститорите ще приветстват това, както и възможността да дойде някой като Фумио Кишида с много повече стимули", казва Такео Камаи от инвестиционната група CLSA.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    b.davidkov avatar :-|
    masay

    Ей, изтрихте го от преписване тоя Financial!!

    Нередност?
Нов коментар