🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Разочароващи данни за световната икономика подхранват тревогите за растежа

Прогнозите за американската икономика с големи отклонения от реалността, по-слаб растеж се очаква и в Германия

Реалните данни за американската и международната икономика все повече се разминават с прогнозните си стойности, допринасяйки за тревогата сред инвеститорите, че разпространението на делта варианта на коронавируса ще забави икономическото възстановяване. Няколко важни показателя за САЩ от последните седмици отчитат доста по-ниски стойности от очакваните. Това е знак, че мощният икономически растеж след спада, причинен от пандемията, може би се забавя, сочи анализ на Financial Times.

Американската икономика е била под стойностите, прогнозирани от експертите, през по-голямата част от миналия месец. През последните дни разминаването е най-голямо след това от първоначалния етап на пандемията. Това показват данните на индекса на Citigroup за изненада от икономиката (Economic Surprise Index). Потребителската увереност в САЩ рязко е спаднала под прогнозната си стойност преди две седмици, последвана от по-слабо представяне от очакваното при търговията на дребно и жилищното строителство няколко дни по-късно. Бизнес активността, измерена от клоновете на Федералния резерв, също е по-ниска от предвидената. На фона на забавящите се икономически показатели във Фед се водят разговори за оттегляне на антикризисната програма на централната банка по-късно тази година.

Подобна е ситуацията в страните от Г10, които според изчисленията на Citi се представят по-слабо от очакванията. Данните за Китай са още по-обезкуражаващи, след като миналата седмица се оказа, че прогнозите за търговията и промишленото производство са били надценени.

Германската централна банка също предупреди за възможно по-слабо от прогнозираното възстановяване за годината. Най-голямата европейска икономика се очаква да нарасне с 3.7% тази година и 5.2% през 2022 г., но реалните данни за първоначалния етап на възстановяването са по-ниски от предвидените, съобщава Reuters. Делта вариантът и забавянето на темпа на ваксинацията могат да доведат до нови, по-стриктни мерки през есента, което ще е сериозно изпитание за икономиката. Централната банка потвърди прогнозата си, че инфлацията в Германия може да достигне 5% към края на годината, доста над целевата инфлация на ЕЦБ от 2%, но се очаква да спадне бързо в началото на 2022 г.

Икономическите нагласи на инвеститорите изместват фокуса си от импулса от отварянето на икономиките, силната фискална и парична подкрепа и печалбата към разговор за спиране на стимулите, политическа несигурност, забавяне при Китай и геополитическо напрежение, смята Марк Хакет, анализатор от Nationwide Investment Management. Инвеститорските нагласи са повлияни от скорошните данни и продължаващите проблеми с веригите за доставки в допълнение на нов ръст на случаите на коронавирус в САЩ и други части на света.

Ревизирани прогнози

Икономистите леко понижават прогнозата си за американската икономика, залагайки ръст от 6.2% за тази година. Прогнозата към края на юли беше 6.6%, по данни на Bloomberg. Според Тобиас Левкович, анализатор в Citi, "Делта" вариантът е вероятната причина за най-новите спадове заедно с разривите на веригите за доставки. Бедата е, че впоследствие това може да се отрази на доходите, допълва той.

Анализаторите на Goldman Sachs също са ревизирали надолу прогнозата си за американската икономика за третото тримесечие от 9% на 5.5%, но са повишили очакванията си за четвъртото. Прогнозата за годишен ръст е 6% или с 0.4 пр. п. по-ниска от предходната. За 2022 г. очакванията са повишени от 4.4% на 4.5%, предаде MarketWatch. "Влиянието на делта варианта върху растежа и инфлацията се оказва по-голям от очакваното", заяви икономистът от Goldman Sachs Дейвид Мерикъл.

Все още няма коментари
Нов коментар