Делта вариантът и наводненията застрашават китайския икономически растеж

ANZ Bank понижи прогнозата си за ръста на БВП на страната за 2021 г.

Пристанището "Нинбо-Джъндзян" бе частично затворено миналата седмица, което за пореден път показа уязвимостта на търговския сектор от коронавируса.
Пристанището "Нинбо-Джъндзян" бе частично затворено миналата седмица, което за пореден път показа уязвимостта на търговския сектор от коронавируса.
Пристанището "Нинбо-Джъндзян" бе частично затворено миналата седмица, което за пореден път показа уязвимостта на търговския сектор от коронавируса.    ©  Reuters
Пристанището "Нинбо-Джъндзян" бе частично затворено миналата седмица, което за пореден път показа уязвимостта на търговския сектор от коронавируса.    ©  Reuters

Икономиката на Китай не се е представила според очакванията през юли, като наводненията и новите случаи на заразяване с делта варианта на коронавируса са увеличили притесненията, че темпът на растеж на азиатската страна ще продължи да губи инерция. Според оповестените официални данни търговията на дребно е отбелязала ръст от 8.5% спрямо същия месец предишната година, а индустриалната продукция се е повишила с 6.4%. Очакванията на икономистите бяха съответно за ръст от 10.9% и 7.9%, пише Financial Times.

Китайските власти въведоха строги ограничения за пътуването в резултат на най-голямото огнище на коронавирус през тази година - в град Нанджин през юли, което се прехвърли към няколко населени места. Това съвпадна с тежки наводнения в провинция Хънан, които също замразиха икономическата дейност за известно време.

Забавяне и в други сектори

Тези два фактора се случват на фона на признаци за по-дълбоки структурни промени в икономиката на страната. Индустриалният бум, който подхранваше бързото възстановяване на Китай от пандемията, беше подложен на натиск от затегнатите кредитни условия и от предпазливостта на потребителите. Освен това инвестициите, които по принцип са по-малко чувствителни на карантинните мерки, също са по-слаби. "Спадът в потреблението трябва да спре, след като вирусната ситуация бъде поставена под контрол и рестрикциите бъдат вдигнати. Но забавянето другаде ще се засили до края на годината", посочва Джулиън Еванс-Причард от Capital Economics.

Ръстът на износа за юли също се забавя до 19% на годишна база спрямо 32% през юни. А именно той е двигателят зад китайското възстановяване през изминалата година. Едно от най-натоварените пристанища в света - "Нинбо-Джъндзян", беше частично затворено миналата седмица, което за пореден път показа уязвимостта на търговския сектор от коронавируса.

ANZ Bank понижи прогнозата си за икономическия растеж на страната през тази година до 8.3% в сравнение с 8.8% преди. От азиатската програма на Oxford Economics казват, че данните за юли са достатъчно сериозни, за да доведат до преразглеждане надолу на очакванията за ръста за втората половина 2021 г. И допълват: "Предвид подхода на нулева толерантност на Китай към ковид-19 бъдещите случаи на инфектиране ще продължават да представляват съществен риск за икономиката."

Нови случаи на делта варианта

В началото на месеца стана ясно, че огнището на коронавирус, открито в Нанджин, се е разпространило в пет китайски провинции и в Пекин. Жителите на града - общо 9.3 млн. души, бяха задължени от властите да се тестват. Китай до този момент успяваше да държи вируса до голяма степен под контрол чрез мерки като затваряне на граници и бързо туширане на местните инфекции.

Новите случаи на заразяване доведоха до съмнения сред потребителите на китайската социална мрежа дали произведените в страната ваксини са ефективни срещу делта варианта. Наскоро няколко държави от Югоизточна Азия, които разчитаха на ваксините от Китай, обявиха, че ще използват други препарати.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Компартията ще забрани вируса ...

    Нередност?
Нов коментар