🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инфлацията в Германия достигна 13-годишен връх

Това може да постави под съмнение прогнозите, че покачването е временно

Инфлацията в Германия достигна до най-високото си равнище от 2008 г. насам, подхранвана от възстановяването на икономическата активност, по-високите цени на електроенергията и проблемите в глобалните вериги за доставки. Германският индекс за потребителските цени се вдигна до 3.4% през август спрямо година по-рано, което е повишение в сравнение с 3.1% през юли. Това вероятно ще засили притесненията, че разхлабената монетарна политика на евросъюза може да доведе до прегряване на най-голямата икономика в блока, пише Financial Times.

Европейската централна банка очаква тазгодишното покачване на инфлацията да бъде краткотрайно и да се уталожи през 2022 г. "Сегашното повишаване на инфлацията няма да спомогне за намаляването на пропастта между двата лагера - едните, които твърдят, че причините за увеличаването на инфлацията са краткотрайни и ефектът ще изчезне и дори ще се обърне догодина, и другите, които виждат по-всеобхватните рискове от ускоряващата се инфлация", казват от ING.

Нагоре, нагоре

Инфлацията се покачва в много страни на фона на възстановяване на световната икономика от негативите на пандемията, което покачва натиска над централните банки да започнат да свиват монетарните стимули, които въведоха миналата година. Последният път, когато инфлацията в Германия достигна 3.4%, беше през 2008 г. и сега тя се покачва с по-бърз темп спрямо повечето европейски страни частично заради еднократни ефекти, като например обрата в миналогодишното временно орязване на ДДС. Същевременно обаче през трите месеца до юни заплатите са се повишили с 1.9% спрямо същия период през миналата година.

Цените на промишлените стоки в частност са се увеличили, тъй като германските фабрики се сблъскват с повишените цени и недостига на материали, като например полупроводници, както и заради блокажи по маршрутите на транспортните кораби в шипинг индустрията. Инфлацията на стоките е достигнала 5.6% през август, а тази на услугите - 2.5%. Нарушавания във функционирането на веригите за доставки пък са довели до вдигане цените на вноса с 15% през юли, което е най-бързият темп от 40 години насам.

"През идващите месеци блокажите в шипинг маршрутите, които вероятно ще продължат известно време, може да доведат до още по-голямо увеличаване на цените на някои стоки и съответно инфлацията да достигне в зависимост от промяната на цените на електроенергията до 4.5% или дори до 5%. През 2022 г. обаче равнището на инфлацията трябва да спадне", твърди икономистът от Commerzbank Ралф Солвеен.

Рекорд и за еврозоната

Инфлацията в еврозоната е нараснала през август до най-високото си ниво от близо 10 години, показват предварителните данни на Евростат. Това може да постави под съмнение твърденията на експерти и политици, че покачването е временно.

Потребителските цени са се увеличили с 3% през август на годишна база, като това е най-високото ниво от 2012 г. Това е и значително увеличение спрямо юли, когато инфлацията беше 2.2% - малко над целта на Европейската централна банка за 2%. Основната инфлация, в която не влизат цените на храните и енергията, достига 1.6%, което също не е достигано от 2012 г.

Все още няма коментари
Нов коментар