🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Недостигът на работници вдига цените на храните

Веригите за доставки на хранителни продукти в света усещат трудности

Цените на храните през август са нараснали с 33% на годишна база според индекса на Организацията на ООН за прехрана и земеделие.

Във Виетнам армията помага със събирането на реколтата ориз. Във Великобритания фермерите изхвърлят мляко, защото няма камиони, които да го събират. А американските месопроизводители се опитват да примамят нови служители с Apple Watches, докато веригите за бързо хранене повишават цените на бургерите.

Независимо дали става въпрос за берачи на плодове, работници в кланици, шофьори на камиони, складови оператори, готвачи или сервитьори, глобалната хранителна екосистема се разклаща поради недостига на персонал.

Работодателите са принудени да повишават заплатите с двуцифрено темпо. Това заплашва да повиши допълнително цените на храните, които вече се покачиха от скока на суровините и разходите за товари. Цените през август са нараснали с 33% спрямо същия месец на миналата година според индекса на Организацията на ООН за прехрана и земеделие.

Пандемията предизвика недостиг на работна ръка в много части на икономиката. Но въздействието е особено силно в хранителната индустрия и селското стопанство, които са сред най-малко автоматизираните сектори в света. Сигурността на храните е чувствителен въпрос в много части на света и тънките маржове означават, че нарастващите разходи обикновено достигат до купувачите, съобщава Bloomberg.

Проблем с доставките

Има признаци, че недостигът на работна ръка ограничава доставките. В САЩ дистрибутори на едро като Sysco Corp. и United Natural Foods Inc. съобщават за забавяне на производството на продукти, вариращи от бекон и сирене до кокосова вода и подправки. В Обединеното кралство някои магазини нямат достатъчно продукти като хляб и пилета, а през август McDonald's остана без млечни шейкове.

Малайзия, вторият най-голям производител на палмово масло в света, е загубила около 30% от потенциалното производство на годно за консумация масло, използвано във всичко - от шоколад до маргарин. Производството на скариди в Южен Виетнам - един от най-големите износители в света, е спаднало с 60% до 70% в сравнение с преди пандемията. И една пета от производството на домати в южната част на Италия е загубена тази година поради високите температури и проблеми с транспортирането според асоциацията на фермерите.

"Занимавам се с този бизнес от 80-те години, но никога не съм виждал подобна ситуация", каза Микеле Ферандино, фермер във Фоджа. "Доматите са много нетрайна стока. Нямаше достатъчно камиони, които да транспортират реколтата до преработвателните предприятия, в тези решаващи дни от реколтата", казва той.

Отменените или забавени доставки също принудиха британските млекопроизводители да изхвърлят млякото си, докато в магазините има недостиг. Източник на Financial Times изчислява, че е загубил около 20 хил. литра (5283 галона) мляко и казва, че някои фермери са прибягвали до доене на добитъка си по-рядко поради недостига на персонал. На някои места проблемите с персонала се усложняват от местни трудности като непривлекателни и опасни условия на селскостопанска работа, причинени от рекордната горещи вълни това лято. В резултат на това работодателите са изправени пред друго препятствие - работниците имат много възможности.

Настоящата икономика създава "избор в професии, в които изборът може да не е съществувал в миналото", казва Уокър от BCG. Когато "целият свят е с недостиг на персонал", запълването на по-малко желаните работни места става по-трудно, казва той.

Как да привлечеш работници

По-високите заплати и бонуси могат да привлекат някои. Chipotle Mexican Grill Inc. наскоро повиши цените на менюто в САЩ с цели 4%, след като увеличи средното заплащане до 15 долара на час. В Канада компанията предлага бонус за препоръка, за да помогне при набирането на персонал. Работниците по преработка на свинско месо в Smithfield Foods Inc. в Южна Дакота получават безплатни продукти като Apple Watches или iPad, след като завършат първите си 60 дни, заяви служител на компанията. Веригата за пици Rossopomodoro, чиято централа е в Европа, е принудена да увеличи основното си заплащане с 50% в Лондон, каза изпълнителният директор Даниеле ди Мартино.

Но често парите не стигат. Работниците все повече изискват по-голяма защита от коронавируса, както и по-високи заплати, според Съни Вергезе, главен изпълнителен директор на селскостопанския търговски гигант Olam International Ltd.

Недостигът на работници не се случва навсякъде и ефектите не са равномерно разпределени. Голяма част от континентална Европа не е изпитала същия остър недостиг като Великобритания, където Brexit ограничи потока от работници от ЕС. Китай е до голяма степен незасегнат, а в Индия, въпреки че инфлацията все още е притеснителна, трудът е в изобилие, а селското стопанство е почти недокоснато от ограниченията на вирусите.

Недостигът на работници заплашва допълнително да увеличи разходите в индустрията, независимо дали чрез увеличаване на заплатите или недостиг на предлагане. И въпросът няма да изчезне, когато пандемията приключи. Проблемите на пазара на труда изискват технологични решения, а инвестициите в автоматизация и роботика се ускориха по време на пандемията.

В САЩ автоматизираните трактори, роботизирани доячи и машини като сеялки за моркови заменят човешкия труд. Фермерите във Великобритания изпробват роботи, за да берат ягоди, маруля или броколи. Машините за прибиране на реколтата са помогнали на бразилските фермери на кафе да намалят зависимостта си от ръчните операции на работници до една пета от необходимото само преди няколко години. И все пак ще са необходими години, преди фермерите наистина да заменят хората с роботи, според Синди ван Рейсвик, старши анализатор в Rabobank.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gmalinov avatar :-?
    gmalinov

    Дойде времето и на по-нормалните работници да си търсят своето, аман от стиснати работодатели. Досега пари се наливаха основно във висшия мениджмънт, ама там работата вече утече, щото стана лафа "много вожд, малко индианец", просто няма кой да бачка. Та, сега е времето да си искаме повишението на заплатите, дерзайте, хораааа....

    Нередност?
Нов коментар