🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Глобите за пране на пари стигнаха 1 млрд. долара

Регулаторите са все по-зорки, а санкциите - все по-големи

Регулаторите продължават тенденцията да налагат голям брой глоби по случаи с пране на пари, която се наблюдава в последните няколко години. Фокусът е насочен към Европейския съюз и Обединеното кралство и Нидерландия, а общата стойност на сумите, платени като наказание до момента през 2021 г., е близо 1 млрд. долара. Миналата година сумата нарасна пет пъти спрямо нивото от 2019 г., като от 444 млн. тя се увеличи до 2 млрд. долара, а случаите са били 17.

Според Клеър Сим, ръководител на отдела по регулиране на финансовите услуги в консултантската компания Kroll, коронавирусът не е попречил на разследванията. "Стойността на глобите нарасна, тъй като регулаторите налагат по-строги санкции, като продължават да изпращат съобщение, че въпреки пречките прилагането на закона остава основен приоритет", казва тя пред Financial Times. Глобите са налагани заради проблеми по изпълнение на програми, спиращи прането на пари. Неадекватно наблюдение на подозрителна дейност, както и проблеми при проверката на клиенти също се оказват причина за разследвания.

Рязка промяна в тона

През март 2021 г. британският финансов регулатор (FCA) за първи път заведе дело заради пране на пари. Британската банка NatWest стана обвиняема по дело, след като не е успяла да проследи действията на златар от Брадфорд. Според английското законодателство съдилищата могат да налагат неограничени глоби по дела за пране на пари. "Решението на FCA да упражни своите правомощия е първото по рода си във Великобритания и представлява ясно предупреждение от регулатора, че грешките в спазването на изискванията няма да бъдат толерирани. Значителните възпиращи фактори са огромните глоби и щетите на репутацията", добавя Сим.

Финансовият стартъп Monzo обяви през юли, че FCA е започнал разследване заради предполагаеми нарушения на правилата за предотвратяване на прането на пари. Fintech компаниите често попадат в подобна ситуация, защото ръстът на клиенти често надхвърля възможността за проверката им. На германската дигитална банка N26 два пъти са налагани глоби от страна на германския регулатор.

Повече от половината от случаи през тази година са в Нидерландия. "Отговорник" за това е местният кредитор ABN Amro, който постигна договорка с прокурори на стойност 480 млн. евро, след като са нарушавали правилата за спиране на прането на пари "в продължение на години и по структуриран начин". Новият шеф на швейцарската банка UBS Ралф Харнес най-вероятно също ще стане обект на разследване от нидерландската прокуратура. Причина е неговата роля в случай на пране на пари от местната ING на стойност 775 млн. евро от 2018 г. По това време Харнес е президент именно на ING. В САЩ Capital One трябваше да плати 390 млн. долара наказание за "умишлени и небрежни" нарушения по Закона за банковата тайна след разследване от Министерството на финансите.

Нарастващите случаи на пране на пари са голям проблем за развитите икономики. Точно заради това страните приемат по-строги закони в опит да разрешат проблемите. Обединеното кралство прокара Закон за санкциите и прането на пари след напускането на Европейския съюз. По данни на Националната агенция по борба с престъпността щетите за икономиката възлизат на 100 млрд. паунда годишно. Тенденцията за строго следене и прилагане на правилата се очаква да продължи.