🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕС затяга правилата за трансфер на криптовалути

Анонимността при операциите вече няма да се толерира

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Компании, които извършват трансфери с биткойн или други криптовалути, ще трябва да събират детайли за изпращачите и получателите, за да помагат на властите в проследяването на средства, свързани с незаконна дейност. Това предложи във вторник Европейската комисия в опит да затегне регулациите в сектора, съобщава Reuters.

Проектозаконът се основава на т.нар. правило за пътуване, което ще бъде приложено към транзакциите с криптовалути, за да ги направи проследими. Правилото, наложено по предложение на международната организация Financial Action Task Force (FATF), вече отдавна е част от регулациите при банковите преводи.

Пълна проследимост на трансферите

"Днешните изменения ще осигурят пълна проследимост на трансферите на криптоактиви като биткойн и ще направят възможно откриването и предотвратяването на потенциалното им използване за пране на пари и финансиране на тероризъм", се казва в изявлението на комисията.

Компания, която извършва трансфери с криптовалути за своите клиенти, ще трябва да събира информация за името на клиента, неговия адрес и дата на раждане, номер на сметка, както и името на лицето, което получава превода. Доставчикът на услугата за получателя също ще трябва да провери дали тези данни са налични. Предоставянето на анонимни портфейли за криптовалути ще бъде забранено, така както анонимните банкови сметки са забранени от европейските правила против пране на пари.

Основания

"Тези предложения са замислени да постигнат баланс между адресирането на заплахите и съобразяването с международните стандарти, като в същото време да не се създава прекомерна регулаторна тежест за индустрията", казва ЕК. Правилата всъщност ще бъдат в полза на индустрията за криптовалути в ЕС, тъй като тя ще се възползва от обновена и съгласувана правна рамка в целия съюз, смятат вносителите на проектозакона.

Страните членки и Европейският парламент ще имат последната дума за решението, като може да отнеме две години, за да се превърне то в закон.

Франция иска регулации за дигиталните валути в целия ЕС

Франция иска правителствата на ЕС да дадат правомощия за надзора над криптовалутите на Европейския орган за ценни книжа и пазари (ESMA) вместо на националните надзорни органи. Френският борсов регулатор AMF предложи промяната като част от пакет от реформи, предназначени да засилят финансовото регулиране в цяла Европа.

Регулаторите настояват за по-строги правила за контрол на бързо разрастващия се криптопазар, който се оценява на около 1.5 трлн. долара, поради опасения, че престъпни групировки използват криптовалути за финансиране на контрабанда на наркотици и други незаконни дейности.

"Предоставяйки правомощия на ESMA за пряк надзор върху публичните оферти за криптоактиви в ЕС и за доставчици на услуги за криптоактиви ще е от полза за цяла Европа", заяви AMF, който регулира френските пазари. AMF става все по-настоятелен относно необходимостта от реформиране на процесите и стандартите за финансово регулиране в цяла Европа за укрепване на единния пазар след Brexit и за насърчаване на икономическото възстановяване на ЕС след коронавируса.

"ЕС трябва сериозно да обмисли преминаване към истински централизиран надзор на определени категории субекти и дейности", казва регулаторът, цитиран от Financial Times.

Binance, една от най-големите криптоборси в света, прехвърли операциите си в Малта през 2018 г. Но малтийският регулатор заяви през 2020 г., че не е отговорен за регулирането на борсата, подчертавайки несигурността относно това кой контролира дейностите на компанията. Наскоро Barclays спря клиентите от Великобритания да прехвърлят средства към Binance, след като Органът за финансово поведение миналия месец заяви, че борсата за цифрови активи не е упълномощена да извършва криптобизнес в границите на страната.
Все още няма коментари
Нов коментар