🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Полша търси бързо решение на спора с ЕС за паритe от възстановителния фонд

ЕК не е одобрила плана на страната, защото проблемите с върховенството на закона с Варшава продължават

Полският премиер Матеуш Моравецки в парламента
Полският премиер Матеуш Моравецки в парламента
Полският премиер Матеуш Моравецки в парламента    ©  Reuters
Полският премиер Матеуш Моравецки в парламента    ©  Reuters

Полша се надява Европейската комисия (ЕК) да одобри искането ѝ за средства за възстановяване от пандемията на стойност десетки милиарди евро този месец, заяви финансовият министър Тадеуш Кошчински, въпреки противоречието с Брюксел заради реформата на съдебната система във Варшава.

Варшава поиска почти 24 млрд. евро безвъзмездни средства от ЕС и още 12 млрд. евро заеми по инициативата на блока за възстановяване от ковид, но Брюксел все още не е одобрила финансирането предвид дългогодишните опасения, че консервативната националистическа управляваща партия в Полша е подкопала върховенството на закона, съобщава Financial Times.

Съдебната реформа, приета от "Право и справедливост" преди пет години, дава на политиците правомощия над съдебната система и създава дисциплинарна камара, която може да наказва съдиите за техните решения. През юли върховният съд на ЕС разпореди някои елементи на реформата да бъдат преустановени и постанови, че дисциплинарната камара не е съвместима със законодателството на ЕС.

Министърът на финансите на Полша заяви през миналата седмица, че вярва, че съдебните конфликти трябва да бъдат "отделени" от финансирането за възстановяване от пандемията и се надява да получи одобрение за парите този месец. Неуспехът на ЕС да предостави парите би бил "огромна загуба не само за Полша, но и за цяла Европа", казва Кошчински. "Мисля, че комисията е одобрила нашия план, не мисля, че има някакъв реален проблем със съдържанието на нашите проекти", каза още той.

"Не мисля, че едното трябва да влияе на другото, но в момента изглежда, че е така", добавя той. "Трябва да ги разграничим. Планът е едно... паралелно имаме дискусия относно съдебната система и други аспекти. Твърдо вярвам, че в края на деня и двете страни ще разберат, че трябва да се направи подходящ компромис."

Опазването на ценностите на ЕС

Все по-голям брой държави и депутатите от Европейския парламент оказват натиск върху ЕК да действа срещу нарушаването на върховенството на закона в държавите членки и да използва финансовото си влияние, за да накара държавите да се придържат към ценностите на ЕС.

Комисарят по икономиката на ЕС Паоло Джентилони заяви в сряда вечерта, че комисията "все още не е готова" с одобряването на плана за финансиране на Полша и че опазването на законодателството на ЕС е основен въпрос "както полските власти знаят много добре".

Комисията одобри 18 национални плана за възстановяване, но не и тези на Полша и Унгария, въпреки че двумесечният срок за това е изтекъл. Будапеща също си навлече гнева на ЕС за промените, които направи в съдебната система, и неотдавнашния законопроект за забрана на съдържание, изобразяващо или популяризиращо ЛГБТ+ хора в училищата и медиите в страната.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Браво на Унгария! Дано и тук приемат такъв закон.

    За сметка на това без никой да пита германците, цялата държава се обагри в цветовете на дъгата в името на "европейските" ценности.

    Нередност?
Нов коментар