🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Рекордно покачване на цените на урана

Нарастващата популярност на чистата енергия и икономическото възстановяване повишават цените на концентрата на уран до най-високото им ниво от 2014 г. насам

Компаниите за ядрена енергия са изправени пред конкуренция за доставки на уран от финансови инвеститори, които залагат на рекордно високи цени и нарастващото търсене на радиоактивния материал, който се използва за гориво на реактори.

Цената на суровия концентриран уран, известен като "жълта торта", се е повишила до най-високото си ниво от 2014 г. насам, водена от новосъздадения инвестиционен тръст, управляван от канадския мениджър на активи Sprott. Инвеститорите се обзалагат, че липсата на нови уранови мини ще означава, че цената ще се покачи още повече, съобщава Financial Times.

Sprott Physical Uranium Trust е набрал около 3 млн. кг уран на стойност около 240 милиона долара от пускането му на пазара на 19 юли. Това подпомага покачването на цените на урана до над 40 долара за половина килограм от 30 долара в началото на годината.

Агресивното изкупуване на урана ще окаже натиск върху комуналните услуги, които трябва да осигурят доставките на стоката за производство на електроенергия. Скокът в цените идва на фона на плановете на Китай за голямо увеличение на капацитета на страната за ядрена енергия през следващото десетилетие.

Като се прибавят притежанията на фонд, който е придобил, понастоящем Sprott държи 12 млн. килограма уран на стойност около 1 млрд. долара под формата на уранов прах.

"Качвайте се на влака"

Други финансови играчи също купуват количества уран, залагайки, че цената му ще се покачи. Yellow Cake Plc, компания, листната през 2018 г., в момента съхранява около 8 млн. килограма уран.

"Това е ключов двигател за 30-процентното увеличение на цената на метала през 2021 г.", казва Ник Лоусън, изпълнителен директор на брокерската компания Ocean Wall.

Oчаква се търсенето на уран да нарасне от около 73 млн. кг тази година до 103 млн. кг през 2030 г. и още повече - до 132 млн. кг през 2040 г., според Световната ядрена асоциация. До голяма степен този бум се задвижва от увеличеното производство на ядрена електроенергия в Китай, тъй като Пекин се стреми да намали вредните си емисии.

В същото време предлагането на уран ще намалее с 15% до 2025 г. и с 50% до 2030 г. поради липса на инвестиции в нови мини. Освен това пандемията е нарушила доставките от някои от най-големите мини в Канада и Казахстан. През декември канадската Cameco временно спря производството си в местно езеро поради недостиг на работници, преди да го възобнови през април. "Това се случва на фона на нарастващото търсене на енергия и възстановяването на икономиката", казва Джонатан Гай, анализатор в Berenberg.

Акциите на Cameco са нараснали със 70% на годишна база на фондовата борса в Торонто. За една нощ акциите в японските комунални компании рязко се повишиха, след като Фумио Кишида, водещ претендент да стане следващият премиер на страната, заяви, че рестартирането на атомните електроцентрали е необходимо за постигане на нулевите цели за емисии на страната. Производството на ядрена енергия беше спряно в Япония след аварията във Фукушима през 2011 г. и все още не е напълно възстановено.

Ако инвеститорите продължават да купуват уран, анализаторите очакват комуналните компании да бъдат подложени на натиск да заменят дългосрочните споразумения за доставка, преди да изтекат. В момента дългосрочните договори покриват 98% от урана, необходим на американските комунални компании. Но това число пада до 84% през следващата година и 55% до 2025 г. според Yellow Cake Рlc.

"Сега няма налични значими количества, казва Ник Кларк, основател на Curzon Uranium. Комуналните услуги ще бъдат принудени да преоценят стратегиите си за обществени поръчки."